Κακοπληρωτές με βίλες κάνουν χρήση διατάξεων για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/11/2017 - 22:05 | Author: Newsroom Ipaidia

 Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από ελέγχους των υπηρεσιών της ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει γίνει σύστημα από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δικαιούχους κοινωνικών τιμολογίων με βίλες και λογαριασμούς στο εξωτερικό να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Εκτός απ’ αυτό μάλιστα, όπως αναφέρει και το Κεφάλαιο, υπάρχουν περιπτώσεις διαμερισμάτων που τροφοδοτούν παράνομα … ολόκληρες πολυκατοικίες.

Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικά σε εξόφθαλμα παράτυπες ή παράνομες περιπτώσεις οφειλετών, αλλά και σε δικαιούχους των ειδικών εκπτώσεων που ισχύουν για κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το πρόβλημα για τη ΔΕΗ εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία για τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών, τα φέσια προς την επιχείρηση παραμένουν αμείωτα, παρά τις ρυθμίσεις και τα κίνητρα που θεσπίστηκαν.

Η αδυναμία να περιοριστούν τα "φέσια" σε συνδυασμό με τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, ενοχοποιούνται και για το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας.

Mε βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, η ΔΕΗ στο εξάμηνο ανακοίνωσε λειτουργικές ζημιές, ενώ συνεχίζει να εμφανίζει υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και άλλους συναλλασσόμενους.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την αναδρομική καταβολή των εκκρεμών ποσών από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) για την περίοδο 2012-2016, ύψους 360 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή των οφειλών αυτών, αν και μνημονιακή υποχρέωση, θα μπορούσε να καταβληθεί τμηματικά στη ΔΕΗ, εντούτοις αποφασίστηκε να δοθεί εφάπαξ σε μία δόση από το πλεόνασμα του Προϋπολογισμού, ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία, αλλά και να μην υπάρξει επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ενόψει της αδυναμίας της ΔΕΗ να περιορίσει τις ανεξόφλητες οφειλές, αλλά και να αντιμετωπίσει τους κακόπιστους κακοπληρωτές, η ΔΕΗ προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλου που θα καταρτίσει και θα εφαρμόσει πλάνο για τη διαχείριση και περιορισμό των οφειλών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΕΗ που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρεία έφταναν τα 2,811 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 2,146 δισ. ευρώ αφορούσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές της χαμηλής τάσης, 259 εκατ. ευρώ της Μέσης Τάσης και 406 εκατ. ευρώ της Υψηλής Τάσης.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,53 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,05 δισ. από τη Χαμηλή Τάση, 182 εκατ. από τη Μέση Τάση και 298 εκατ. ευρώ από την Υψηλή Τάση. Δηλαδή έχουμε 83% αύξηση μέσα σε μόλις 3 χρόνια.

Και, βέβαια, αυτές οι οφειλές είναι δύσκολα διαχειρίσιμες, υπό την έννοια ότι σημαντικός αριθμός οφειλετών προστατεύεται από το κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτήν τη στιγμή στο ΚΟΤ είναι ενταγμένοι 348.637 πελάτες που οφείλουν συνολικά 365,5 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό μόνο 115,77 εκατ. ευρώ είναι διακανονισμένα, ενώ τα υπόλοιπα 249,73 εκατ. είναι εκτός διακανονισμών. Στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουμε έκρηξη των οφειλών με δεδομένο ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κοινωνικού τιμολογίου ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ανοχής που ακολουθήθηκε, ωστόσο, οδήγησε σε αύξηση 270% των οφειλών μόνο από κοινωνικό τιμολόγιο.

Συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις παράτυπων ηλεκτροδοτήσεων και πελάτες που παράτυπα υπάγονται στο ΚΟΤ και προστατεύονται από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Πρόκειται για υποθέσεις που παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τον περασμένο μήνα, ενώ το "Κ" έχει στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία και τους αριθμούς παροχών.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: