Ο θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα: Το «κύμα» ζέστης θα κορυφωθεί το τριήμερο Πέμπτης – Σαββάτου, όπου θα δούμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρα. Καλλιάνος: «Έρχεται ισχυρός καύσωνας έξι ημερών!»

– Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, οι πεδιάδες της Λαμίας, της Κοπαΐδας, του Αγρινίου, της Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, όπως και τα δυτικά προάστια της Αττικής
Αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο καύσωνας θα έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: Μεγάλη διάρκεια, μέγιστες θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς, και κατά διαστήματα θα υπάρχει σκόνη από την Αφρική σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Όπως εξηγεί στο protothema ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, από την Τρίτη αναμένεται «σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα», με το «κύμα» ζέστης να κορυφώνεται το τριήμερο Πέμπτης – Σαββάτου, όπου θα δούμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος διευκρίνισε ότι σε περιοχές όπως τα εσωτερικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου και της νότιας Κρήτης είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Έχουμε το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού», σπεύδει να αναφέρει, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του καιρού είναι συμβατά με την εποχή και το μήνα Ιούνιο.

Ωστόσο και σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος και την Τρίτη, πρέπει να επισημανθεί, ότι παραμένει η αστάθεια σε αρκετές περιοχές,όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμένονται και χαλαζοπτώσεις.

Ο καύσωνας διαρκείας ξεκινά λοιπόν, από την Τρίτη 22 Ιουνίου, με το πρώτο έντονο «κύμα» ζέστης του φετινού καλοκαιριού να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για έξι ημέρες και με τη θερμοκρασία να σημειώνει προοδευτική σημαντική άνοδο και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, οι πεδιάδες της Λαμίας, της Κοπαΐδας, του Αγρινίου, της Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, όπως και τα δυτικά προάστια της Αττικής.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Η αστάθεια μέχρι τη Δευτέρα θα διατηρηθεί στα ηπειρωτικά, αλλά θα είναι περιορισμένη

-Η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά από την Τρίτη και μετά, φτάνοντας την ερχόμενη Πέμπτη και τους 38 με 41 βαθμούς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας

-Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ στα πελάγη

Στην Αθήνα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανή αστάθεια στα βόρεια του νομού την Τρίτη. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 31 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Γιάννης Καλλιάνος: Έρχεται ισχυρός καύσωνας έξι-επτά ημερών!

Για ισχυρό καύσωνα από την Τρίτη, προειδοποίησε και ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάνης Καλλιάνος.

Σε ανάρτησή του στο facebook, επισημαίνει ότι: «από την ερχόμενη Τρίτη 22/6 και έπειτα και για διάρκεια μέχρι τουλάχιστον και το επόμενο Σαββατοκύριακο 26-27/6, θα επισκεφτούν τη χώρα μας πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής. Καθώς θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα φτάσουν γρήγορα και στην Ελλάδα».

https://www.facebook.com/ioannis.kallianos/posts/4176966632365276

 

 

Τέσσερις ημέρες τουλάχιστον σε συνθήκες καύσωνα: Δείτε βίντεο πρόγνωσης, ποιες ημέρες είναι οι πιο «επικίνδυνες» – Πού επιμένει η κακοκαιρία σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr παρακολουθεί την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέσα από το «πυκνό» δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, ενώ θα υπάρχει συχνή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του θερμού κύματος.

Ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, αρχής γενομένης από την Τρίτη 22/06