Αντίστροφα μετράο χρόνος για την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την υιοθέτηση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους που καλύπτουν μέρος των δαπανών τους με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, αλλά και αυστηρές προϋποθέσεις για την αναγνώριση ειδικών κατηγοριών προσωπικών δαπανών, οι οποίες εξοφλούνται με τέτοια μέσα, όπως π.χ. τα ιατρικά έξοδα, δικηγορικές αμοιβές κ.ά.

Στόχος φυσικά του οικονομικού επιτελείου είναι όπως θέσει σε στενότερο κλοιό τους κλάδους που είναι «συνήθεις ύποπτοι» φοροδιαφυγής, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη θέσπιση αντικινήτρων ή και προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να εγκαταστήσουν POS.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική με τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα χτίζεται από το επόμενο έτος το αφορολόγητο όριο, με το ποσοστό της δαπάνης που πρέπει να καλύπτεται με κάρτες να κυμαίνεται από 10% έως και 20% (αν και με το αρχικό σενάριο προβλεπόταν και 30%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για εισόδημα έως 10.000 ευρώ ο υπόχρεος θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενώ για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα πρέπει να ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών, ενώ οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Επισημαίνεται ότι από το επόμενο έτος αναγκαστικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να γίνονται όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ενώ εάν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις θα του επιβληθεί πέναλτι φόρου 22%, στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.

Στο πλαίσιο των κινήτρων θα καθιερωθεί και η λοταρία αποδείξεων ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ