: Χθες έγινε γνωστό πώς ανοίγει η για εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τις ηλικίες 60-64 και 75 έως 79. Δείτε στο ipaidia.gr τι αλλάζει με το σχέδιο Ελευθερία και γιατί τροποιποιήθηκε.

Τι άλλαξε στο σχέδιο Ελευθερία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα αναπτυχθούν δύο παράλληλα συστήματα έναντι του κορονοϊού, που στόχος είναι να ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα:

Η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα διενεργηθούν τη Δευτέρα 15/02.

Η πλατφόρμα για την και οι πρώτοι εμβολιασμοί για αυτήν την κατηγορία αρχίζουν από τη Δευτέρα 15/02 με την ενεργοποίηση εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και «ως εκ τούτου αυξάνουμε τον αριθμό των ραντεβού» όπως τονίστηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Οι δύο παραπάνω ηλικιακές ομάδες αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατ. πολίτες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, θα έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες βάσει του σχεδιασμού.

Η τροποποίηση του σχεδίου Ελευθερία, με την υιοθέτηση δύο παράλληλων συστημάτων εμβολιασμού, οφείλεται στο εμβόλιο της . Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, αναδιαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο άμεσα το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, «επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δύο παράλληλα συστήματα: το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούμε εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή  και το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνον με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Εμβολιασμοί: Αλλάζει ο σχεδιασμός - Δείτε γιατί

Ο ίδιος, πρόσθεσε, πως «παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες» και ξεκαθάρισε πως τα δύο αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπολοίπων κατηγοριών.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους ανθρώπους ηλικίας 75-79 που δεν θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού παρά μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Ελευθερία» ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως η χώρα μας ξεπέρασε τους 410.000 εμβολιασμούς, επιτυγχάνοντας ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 3,9%.

Αναφερόμενος στο ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών, είπε ότι αυτό ανέρχεται στο 73%,  ενώ όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό το ποσοστό ανέρχεται σε 50%. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν, καθώς ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν», υπογράμμισε.