Αγωνία με τη μεταφορά του ρωσικού στην Ευρώπη μέσω της .

Ήρθε χθες η ανακοίνωση από τον Ουκρανό διαχειριστή αερίου για τη διακοπή μεταφοράς ρωσικού από τον κόμβο της Sokhravinka, τον ένα από τα δύο σημεία εισόδου του στην Ουκρανία, να δημιουργήσει νέα αναστάτωση.

Η τιμή αναφοράς του αερίου στην Ευρώπη (TTF), η οποία είχε υποχωρήσει χθες το πρωί κάτω από τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξήθηκε το βράδυ μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού διαχειριστή και σήμερα το πρωί στις 9 πλησίασε τα 104 ευρώ, για να υποχωρήσει στις 12 το μεσημέρι στα 96,5 ευρώ.

Σε αναμμένα κάρβουνα οι traders

Οι traders του αερίου παραμένουν σε αναμμένα κάρβουνα παρά τη μείωση των λόγω της σταθερής ροής φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) και της καλοκαιρίας στην Ευρώπη, καθώς η διαμάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία για το θέμα του φυσικού αερίου θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά του για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή. Πολύ περισσότερο δε που η ΕΕ καλύπτει περίπου το 40% της ζήτησής της με ρωσικό αέριο, το ένα τρίτο του οποίου διοχετεύεται μέσω αγωγών που περνούν από την Ουκρανία.
Η ανακοίνωση του διαχειριστή αερίου της Ουκρανίας

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ουκρανός διαχειριστής αερίου ανέφερε ότι από σήμερα (Τετάρτη) το πρωί στις 7 θα σταματούσε τη ροή του αερίου από κόμβο της Sokhravinka, μέσω του οποίου διερχόταν το 27% του ρωσικού αερίου που εισερχόταν στη χώρα, επειδή βρίσκεται σε περιοχή – στο Λουχάνσκ – που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις και επομένως δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά του σε μία περιοχή που είναι εκτός του δικού της ελέγχου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα ανακατεύθυνε το αέριο στον άλλο κόμβο της Sudzha, κάτι όμως που ο ρωσικός κολοσσός, Gazprom, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός της.

Πράγματι, σήμερα το πρωί σταμάτησε η ροή από τον κόμβο της Sokhravinka, όπως έδειξαν τα στοιχεία για τις παραγγελίες, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% μέσω του κόμβου της Sudzha, παρά τον ισχυρισμό της Gazprom ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τεχνικά δυνατό, ενώ συνολικά οι παραγγελίες για ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν 18%.

Το γεγονός ότι αυξήθηκε η ροή του αερίου μέσω του κόσμου της Sudzha φαίνεται, ωστόσο, να περιόρισε την ανησυχία των traders, όπως φαίνεται και από την πτώση των τιμών.

Η Gazprom δεν βλέπει κανένα θέμα

Το Κίεβο είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι η δράση των στρατευμάτων της στην Ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση κατά το ένα τρίτο της ροής του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αυτής στην Ευρώπη.

«Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη μεταφορά αερίου μέσω περιοχών που κατέχονται από τη Ρωσία και η Ρωσία είχε ενημερωθεί για αυτό», ανέφερε ο Ουκρανός διαχειριστής αερίου στην ανακοίνωσή του.

Η Gazprom δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα θέμα σχετικά με τη συνέχεια μεταφοράς αερίου μέσω της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας ότι τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει έναντι των Ευρωπαίων πελατών της.