Το κόστος της για τα δικαιώματα ρύπων, όπως αυτό θα αποτυπωθεί στα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα για το 2018, αποτελεί έναν εξωτερικό παράγοντα που θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στην κατάρτιση της τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης το επόμενο έτος. Αυτό σημείωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στο περιθώριο της μονογραφής των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης και το υπεράκτιο μπλοκ 2 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με τον υπουργό ουσιαστικά να αφήνει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών CO2, για μετακύλιση από το 2019 ενός μέρους αυτού του κόστους στους καταναλωτές, με την αύξηση των τιμολογίων.

«Είναι πάντως πρόωρο οτιδήποτε αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης, καθώς -όπως πρόσθεσε- θα πρέπει να εξεταστούν οι διακυμάνσεις των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με δεδομένο ότι τις περιόδους ανόδου διαδέχονται πτωτικές περίοδοι. Επίσης, σημείωσε ότι η αγορά των CO2 πρέπει με κάποιο τρόπο να ρυθμιστεί, για να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις που εδράζονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις, με τη σχετική συζήτηση να έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική, και στην πρόταση της Κομισιόν για τον ορισμό επιτροπής με ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για τον ορισμό της συμβατότητας του καλωδίου με τη σχεδιαζόμενη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρο-Αττική.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο για τεχνικά θέματα συμβατότητας, διατηρώντας ωστόσο όλες τις θεσμικές μέριμνες» υπογράμμισε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν επιλογές που να κινούνται εκτός των θεσμικών πλαισίων με τα οποία υλοποιούνται τέτοια διακρατικά έργα πανευρωπαϊκά. Πρόσθεσε πως το έργο θα προχωρήσει στη βάση που έχει ήδη δρομολογηθεί, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που έχει θέσει η ΡΑΕ και το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί.

Ερωτηθείς για τις λιγνιτικές μονάδες της στο Αμύνταιο, οι οποίες σύντομα θα συμπληρώσουν τις 17.500 ώρες λειτουργίας που υποστηρίζει η Κομισιόν πως δικαιούνται σύμφωνα με το καθεστώς εξαίρεσης, δήλωσε πως σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, αναφορικά με την περαιτέρω παράταση της λειτουργίας τους.

Επίσης, σχετικά με τον διαγωνισμό για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της , εκτίμησε ότι τελικά η έναρξη υποβολής των δεσμευτικών προσφορών θα μετατεθεί κατά έναν μήνα, καθώς υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα που τη στοιχειοθετούν. Τέλος, όσον αφορά τον αγωγό EastMed, τόνισε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρξει διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, για την κατασκευή του.

Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα υδρογονανθράκων μονογράφηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννη Μπασιά, και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν ανακηρυχθεί επιλεγείσες αιτούσες. Υπενθυμίζεται πως για τα δύο «οικόπεδα» της Κρήτης ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, που εκπροσωπήθηκαν από τους Isabelle Gastineau, Tom Mcmahon και Γιάννη Γρηγορίου. Ο κ. Γρηγορίου εκπροσώπησε τα ΕΛΠΕ και για το μπλοκ 2 στον Κυπαρισσιακό, στο οποίο είναι επιλεγείς αιτών ο Όμιλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η συμφωνία και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, για το οποίο έχει ανακηρυχθεί επιλεγείσα αιτούσα η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Respol, μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και «έτρεξε» παράλληλα με τη διαδικασία παραχώρησης των «οικοπέδων» της Κρήτης.

Ομολογιακό έως 17,5 εκατ. για έργα ΑΠΕ

Σύμβαση κάλυψης εξασφαλισμένου κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού έως 17,5 εκατ. ευρώ, υπέγραψε χθες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το ομολογιακό δάνειο προς τη θυγατρική της ΔΕΗ θα καλύψει κατά 90% η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και κατά 10% η NBG Malta Ltd.

Το ομολογιακό είναι συμπληρωματικό του δανείου ύψους έως 85 εκατ. ευρώ, που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και αφορά τη χρηματοδότηση 18 έργων ΑΠΕ (αιολικά και υδροηλεκτρικά) συνολικής ισχύος 87ΜW. Από τα έργα αυτά, 12 είναι παλαιά και ανακατασκευάζονται εξαρχής και τα υπόλοιπα 6 είναι νέα έργα. Η ανωτέρω χρηματοδότηση προωθεί την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου της ΔΕΗ με σκοπό την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.