: Λήγει σήμερα κανονικά η προθεσμία για την αίτηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ωστόσο ο άφησε το ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης. Δείτε στο αναλυτικά.

: Πόσο θα διαρκέσει η παράταση

Σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις καθώς σύμφωνα με τον «υπάρχουν πράγματι πολίτες, λογιστές και επιμελητήρια τα οποία ζητούν παράταση και δυνατότητα διορθώσεων» και τούτο «αξιολογείται» αλλά ταυτόχρονα, κάθε μέρα λαμβάνουμε μηνύματα να κλείσει η πλατφόρμα γιατί «αν υπάρχει καθυστέρηση, παράταση τότε θα αργήσουμε να μοιραστούμε πόρους στην πραγματική οικονομία».

Αν υπάρχει παράταση «θα είναι ολιγοήμερη» τόνισε υπουργός. Όπως εξήγησε μόνο όταν θα κλείσει η πλατφόρμα θα είναι εφικτή η πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο για τους περισσότερους .

Πριν αρχίσουν οι δικαιούχοι να βλέπουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, το οποίο δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από τον προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την .

Όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου 2021. Ο πέμπτος κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κουρευτεί το 50% των κρατικών δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις με τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά όπως υπογράμμισε αυτό θα εξεταστεί αργότερα αφού όσοι ωφελήθηκαν θα κληθούν να επιστρέψουν το κρατικό δάνειο από το 2022.