Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα για ακόμη μια φορά, με την οικονομία να βρίσκεται στο προσκήνιο και με τα σενάρια να επανέρχονται όσο και αν η κυβέρνηση τα απορρίπτει μετ’ επιτάσεως.

Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έστω και προκαταρκτική συζήτηση για το χρέος, αποτελούν τα κρίσιμα στοιχήματα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν όμως υπάρξουν προβλήματα και οι πιέσεις ενταθούν από τους δανειστές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κάτι που τονίζουν και οι αναλύσεις ξένων εφημερίδων και αναλυτών ενώ το «βλέπουν» και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

El Pais

Ρεαλιστική πιθανότητα πρόωρων εκλογών βλέπει η ισπανική εφημερίδα El Pais, καθώς όπως λέει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα χάνει τη δημοτικότητά της, λόγω της αγανάκτησης του κόσμου για τη μη τήρηση των μη ρεαλιστικών υποσχέσεών της αλλά και λόγω της απουσίας γρήγορων κι εύκολων λύσεων σε σύνθετα προβλήματα που απαιτούν διάλογο κι όχι προκλητικές προτάσεις.

Αλλά, προσθέτει, πέραν των δυσκολιών με την οικονομική πολιτική -κάτι το οποίο, δυστυχώς, οι Έλληνες έχουν συνηθίσει- ο ΣΥΡΙΖΑ υποφέρει από την αποτυχία του να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και τη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από τον νέο νόμο για το τηλεοπτικό πεδίο, η συνταγματικότητα του οποίου αμφισβητείται.

Eurasia

Στην εκτίμηση ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές μέχρι τον Δεκέμβριο για το θέμα του χρέους, τότε παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη προχώρησε ο βασικός αναλυτής της Eurasia Group Mujtaba Rahman.

«Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που αποτελούν το βασικό κλειδί αυτής της αξιολόγησης, αποτελούν ιδεολογικά μια κόκκινη γραμμή για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τα δικαιώματα των εργατών και τα συνδικάτα», σημείωσε ο Rahman, μιλώντας στον Guardian.

Όπως υποστηρίζει, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις θα κριθούν στο Βερολίνο και Ουάσινγκτον, έδρα του ΔΝΤ, και όχι στην Αθήνα, δεδομένης της αντιπαράθεσης για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ελληνικό χρέος.

«Αν δεν διαφανεί το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό η κυβέρνηση να τραβήξει την πρίζα, να παρατήσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να επιλέξει πρόωρες εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2017» σημείωσε.

Κουμουτσάκος

«Η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε στάση ευθύνης το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκλογές το επόμενο διάστημα, 6 έως 8 μηνών, καθώς ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του προανήγγειλε πόλωση και διχασμό αλλά και σύγκρουση με τους δανειστές για το χρέος.

Εκτίμησε, δε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κατά των μαζικών απολύσεων γιατί η κοινωνία δεν τις αντέχει.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ γιατί θεωρεί ότι είναι κωμωδία, αφού οι ίδιοι άνθρωποι που μας καλούν είναι εκείνοι που του στέρησαν τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο του, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για τις άδειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα «δραπετεύσει» με εκλογές το 2017 όπως ο Καραμανλής το 2009, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.Ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για αντιπαράθεση «καφενειακού τύπου», διχαστικό λόγο και τεχνητή πόλωση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Κωνσταντινόπουλος

«Ο κ.Τσίπρας έχει δύο επιλογές: να κάνει “ηρωική έξοδο” με εκλογές χρησιμοποιώντας την υπόθεση του χρέους ή να κρατηθεί λίγο ακόμη στην εξουσία. Επειδή πάντα κάνει ό,τι του λέει ο κ.Σόιμπλε, αλλά και είναι γαντζωμένος στην εξουσία μαζί με τον κ.Καμμένο, πιστεύω πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2017», τονίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Citigroup

Αν και η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος έχει σημειώσει πρόοδο, οι καθυστερήσεις από την ελληνική κυβέρνηση καταδεικνύουν την πολύ χαμηλή ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό τονίζει η Citigroup σε σχετικό report, υπογραμμίζοντας ότι το ρίσκο εφαρμογής του προγράμματος παραμένει υψηλό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017 είναι αρκετά απίθανη, επισημαίνει ωστόσο ότι οι πιθανότητες μιας πλήρους αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις έχουν υποχωρήσει.

Αντίθετος ο Μίχαλος

“Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η αγορά είναι άλλη μια εκλογική διαδικασία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φέρει μια ισχυρή κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθηθεί από άλλες εκλογές στις οποίες θα εφαρμοστεί πλήρως το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Κατά την άποψή μου, αυτό θα προκαλέσει ολοκληρωτικό χάος στη χώρα”.

Αυτό σημείωσε σε ερώτηση για τον ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα, σε συνέντευξή του στο ΕurActiv, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.