Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει την καθιέρωση ενός ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας και ασφάλισης για τον e-ΕΦΚΑ, επιχειρώντας να ενοποιήσει τις διαφορετικές διαδικασίες που ισχύουν σήμερα σε δεκάδες πρώην ασφαλιστικά ταμεία. Η πρωτοβουλία αυτή, που εκκρεμεί από το 2017, αναμένεται σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ να φέρει σημαντικές αλλαγές στα ποσά και στις προϋποθέσεις χορήγησης παροχών, επηρεάζοντας χιλιάδες δικαιούχους σε όλο το ασφαλιστικό σύστημα.
Βέβαια, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αναμένεται να έχει επίδραση και στα τελικά ποσά που λαμβάνουν χιλιάδες δικαιούχοι, καθώς θα υπάρξουν προσαρμογές σε μια ενιαία κατεύθυνση, ανά περίπτωση. Ο ενιαίος κανονισμός θα αφορά μη συνταξιοδοτικές παροχές και οι όποιες τροποποιήσεις, θα αφορούν τόσο το ύψος τους, όσο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγούνται έως τώρα. Οι παροχές ασθένειας, όσες αφορούν την μητρότητα, το εργατικό ατύχημα, αλλά και εκείνες που εστιάζονται στις περιπτώσεις αναπηρίας, καθώς και τα έξοδα κηδείας, περιλαμβάνονται σε εκείνες που θα τροποποιηθούν, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου κανονισμού.
Η σχετική Επιτροπή που είχε συσταθεί επί του συγκεκριμένου θέματος, έχει καταλήξει εδώ και περίπου ένα χρόνο σε σχετικό πόρισμα. Ο ενιαίος κανονισμός θα αφορά όλα τα πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία, που εντάχθηκαν και έχουν ενσωματωθεί πια, στον ΕΦΚΑ.
Κρίσιμο ζητούμενο αποτελεί ποια θα είναι η βάση των επικείμενων αλλαγών. Το πιο πιθανό είναι οι παρεμβάσεις να γίνουν σε σχέση με τις παροχές που καταβάλλονται από το πρώην ΙΚΑ, καθώς εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος ασφαλισμένων. Άλλωστε, στη βάση του ΙΚΑ, δημιουργήθηκε και το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του ΕΦΚΑ, που ενσωμάτωσε τα υπόλοιπα πρώην ταμεία (πχ ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες, ΕΤΑΑ για αυτοαπασχολούμενους, ΟΓΑ για αγρότες).
Τυχόν αυστηροποίηση στους όρους χορήγησης, θα σημαίνει ότι στις ανωτέρω παροχές θα υπάρξουν πιθανές περικοπές σε δικαιούχους που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ αλλά και από τον κλάδο των Τραπεζών.
Επίσης, ο χρόνος έναρξης των όποιων μεταβολών έχει ξεχωριστή σημασία για τη λειτουργία του ενιαίου κανονισμού. Όσοι ήδη λαμβάνουν κάποιες από αυτές τις παροχές θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν θα υποστούν τυχόν περικοπές ή αν αυτές θα αφορούν όσους θα τις λαμβάνουν εφεξής, δηλαδή από την έναρξη λειτουργίας του νέου ενιαίου κανονισμού και μετά. Ο εξορθολογισμός των παροχών, προφανώς και αποτελεί τον βασικό στόχο και λόγο ύπαρξης του ενιαίου κανονισμού. Όμως, από την έναρξη εφαρμογής του, θα κριθεί και η επίδραση που θα έχει στους σημερινούς και στους μελλοντικούς δικαιούχους παροχών.
Η περίπτωση των εξόδων κηδείας είναι χαρακτηριστική της διαφορετικής προσέγγισης που υπάρχει, ανά πρώην Ασφαλιστικό Ταμείο, κάτι που με τον ενιαίο κανονισμό θα σταματήσει. Το πρώην ΙΚΑ χορηγεί 759 ευρώ ως έξοδα κηδείας. Ο ΟΓΑ καταβάλλει υψηλότερο ποσό (800 ευρώ). Ο ΟΑΕΕ έχει δύο διαφορετικές παροχές: 762 ευρώ αν πρόκειται για ασφαλισμένους και 1.200 ευρώ όταν αφορά συνταξιούχους. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί και ο Τομέας Ασθενείας Προσωπικού του ΟΤΕ. Χορηγεί για έμμεσα μέλη το ποσό των 785 ευρώ, ενώ για άμεσα ασφαλισμένους το ποσό αυτό φτάνει στα 1.570 ευρώ. Το Δημόσιο χορηγεί για έξοδα κηδείας το ποσό των 1.000 ευρώ, ενώ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών Υπαλλήλων καταβάλλει 1.200 ευρώ. Τυχόν ενοποίηση προς τα χαμηλότερα επίπεδα, που βρίσκονται στο πρώην ΙΚΑ, θα σημαίνει αυτόματα σημαντική μείωση της παροχής για τους δικαιούχους των υπόλοιπων ταμείων.
Δείτε Συντάξεις Οκτωβρίου 2025: Πότε θα γίνουν όλες οι πληρωμές ανά Ταμείο