: Τη θετική στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για κατά του κορονοϊού στα παιδιά μετέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Καμία εισήγηση δεν έχει κάνει για την ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για κορονοϊού σε παιδιά άνω των 12 ετών μολονότι, όπως είπε το μέλος της κα καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «είναι κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά».

«Οι σκέψεις μας είναι καταρχήν για τα παιδιά του Λυκείου, για το λόγο ότι τα παιδιά αυτά πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων τρίτον είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ αρχικά υπενθύμισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Για τα άλλα αναμένουμε κάποια έγκριση με πρώτο της Moderna».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη κατά την οποία οι νοσηλείες των εφήβων 12 -15 ετών, στις ΗΠΑ, ήταν τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τις νοσηλείες για γρίπη, παρόλο που τα παιδιά φορούσαν μάσκα.

«Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Αυτό που μας ενοχλούσε στην αρχή είναι ότι η έγκριση της Pfizer/BioΝΤech στα παιδιά 12 -17 βασίστηκε σε μια μελέτη σε μόλις 2.500 παιδιά από τα οποία τα μισά είχαν πάρει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άλλα μισά είχαν πάρει ένα άλλο εμβόλιο, συνεπώς δεν είχαμε πολλά δεδομένα για την ασφάλεια. Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετούς μήνες που το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στους εφήβους σε Αμερική και Καναδά. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα δεδομένα. Με βάσει τα δεδομένα ασφάλειας από τις άλλες χώρες θα εισηγηθούμε και εμείς, προσεχτικά και με ένα σαφές σκεπτικό», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι «εμείς στην Επιτροπή είμαστε παιδίατροι, άρα θα κοιτάξουμε το καλό των παιδιών. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα παιδιά για να προστατεύσουμε μια κοινωνία όπου κάποιοι ενήλικες αρνούνται να εμβολιαστούν».

«Τι να το κάνεις να έχεις εμβολιασμένους εφήβους όταν τα παιδιά του δημοτικού γυρίσουν και κολλήσουν τον 70αρη παππού, ο οποίος θα νοσήσει και θα πεθάνει. Προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50 ετών. Τα παιδιά θα εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους, όχι για να βοηθήσουν τους μεγάλους ανθρώπους. Οι μεγάλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν για τον εαυτό τους. Γι’ αυτούς πασχίζουμε ενάμιση χρόνο τώρα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία» συμπλήρωσε η ίδια.

Επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι οι θηλάζουσες μπορούν να επιλέξουν όποιο εμβόλιο θέλουν. «Στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί, όσο και στις εγκυμονούσες, τους συνιστούμε να κάνουν κάποιο από τα εμβόλιο mRNA (Moderna, Pfizer/BioΝΤech).