: Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση έκανε αναφορά σε όσους  αρνούνται να εμβολιαστούν.

Τι απαντά η επιτροπή στους αρνητές

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια έρευνα που «αποδεικνύει για πρώτη φορά με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν καταφέρνουν να αναστείλουν, να «φρενάρουν» την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού».

«Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων , που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο» συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε, ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.

Στη σκιά, μάλιστα, της  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι «ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση» καθώς η μία δόση του εμβολίου προσφέρει μία προστασία της τάξεως του 33%, το maximum 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου «ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός».

«Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου» συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Επομένως, σαν αιτία το «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει» κατέληξε στην πρώτη απάντησή της η Μαρία Θεοδωρίδου.

Σε όσους δεν προχωρούν στον εμβολιασμό τους γιατί περιμένουν το φάρμακο, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι «ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν».

Όσον αφορά εκείνους που χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η γονιμότητά τους η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι «έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι ο δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών».

«Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού» συμπλήρωσε η ίδια.

Για τις παρενέργειες η κυρία Θεοδωρίδου μίλησε για όσους φοβούνται την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης. «Η ζυγαριά για πολλούς γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας του εκατομμυρίου και όχι τις δεκάδες που είναι πιο κοντινοί» απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Στο επιχείρημα «δεν θα εμβολιαστώ γιατί το δεν αποδίδει» η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι «ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα».

Για όλους όσοι, δε, έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων, αφού τους χαρακτήρισε «λαθρεπιβάτες της ανοσίας» διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι, στη συνέχεια επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου «που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, και έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων».

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ