Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου είναι το .

Πιο αναλυτικά,  έχει αποκλειστεί η προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς ο χειμώνας πάντα είναι αποτρεπτικός και επιπλέον μαίνεται η ενεργειακή κρίση που απαιτεί λήψη αποφάσεων.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο του Μαρτίου και όλα δείχνουν ότι ο προγραμματισμός παραμένει για την άνοιξη. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών και ο Χρήστος Τριαντόπουλος στον Νόμο Μαγνησίας.

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις επισκέψεις του στο Λεκανοπέδιο και τις περιοδείες του στην περιφέρεια, ενώ όλα τα κομματικά στελέχη «οργώνουν» κάθε γωνιά της χώρας για να προβάλουν το κυβερνητικό έργο και να κρατήσουν ισχυρή την επικοινωνία με τους πολίτες.

Τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση τόσο από την επαφή με τον κόσμο όσο και από τις δημοσκοπήσεις είναι θετικά, ωστόσο το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι «κανένας εφησυχασμός», καθώς είναι κρίσιμο στοίχημα η μάχη της αυτοδυναμίας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε (ΣΚΑΪ) στις πιθανές ημερομηνίες για τη διενέργεια των εκλογών και είπε πως είναι αυτές που «πλησιάζουν» προς το τέλος της τετραετίας. Εξήγησε ότι από την άνοιξη και μετά κάθε μέρα μπορεί να είναι μια πιθανή ημερομηνία για τις εθνικές κάλπες και επανέλαβε πως «η Ν.Δ. έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία, ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις». «Εχουμε το γεγονός ότι θα γίνει μια εκλογική αναμέτρηση που δεν θα βγάλει κυβέρνηση εξαιτίας της μεθόδευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη νάρκη της απλής αναλογικής. Από την άνοιξη και μετά, μπορούμε να περιμένουμε τις εκλογικές διαδικασίες. Η Ν.Δ. έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία, ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων δανεισμού σχολίασε ότι «έχουμε ένα κοινό συμφέρον, η κοινωνία, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι τράπεζες. Να κάνουμε ό,τι απαιτείται ο καθένας για να μη δημιουργηθεί μια γενιά “κόκκινων” δανείων εξαιτίας μιας δυσμενούς διεθνούς εξέλιξης. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει την τεχνογνωσία και κυρίως την πολιτική βούληση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη».
Οπως επεσήμανε ο Γιάννης Οικονόμου, «κανέναν δεν συμφέρει μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων, ούτε την οικονομία ούτε το τραπεζικό σύστημα. Περιμένουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις από το τραπεζικό σύστημα… Πρέπει να κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του ό,τι απαιτείται, και αυτή την ώρα οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν σημαντικά ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά “κόκκινων” δάνειων λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας της διεθνούς ανόδου των επιτοκίων».

«Χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις για τη μη συσσώρευση νέου ιδιωτικού χρέους», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.