, με μία από αυτές να αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία θα μεταδοθούν πιο νωρίς από κάθε άλλη εκλογική χρονιά.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Τι ώρα βγαίνει το Exit Poll

Στις 7 το πρωί της Κυριακής οι κάλπες άνοιξαν και παραμένουν ανοιχτές για τους ψηφοφόρους μέχρι τις 19:00. Εκείνη την ώρα, έρχεται και η πρώτη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, με τα ιδιωτικά κανάλια να μεταδίδουν το κοινό exit poll που θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, Pulse και GPO.

Το κοινό exit poll θα γίνει για λογαριασμό του Mega (Metron Analysis), Open (ΜRB), Star (GPO), Alpha (Alco), ΑΝΤ1 (Marc) και ΣΚΑΪ (Pulse).

Τι ώρα θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 και τον νικητή

Φέτος, τα αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε πολύ νωρίς, με τα μεταμεσονύκτια θρίλερ να ανήκουν στο παρελθόν, Συγκεκριμένα η Singular Logic σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 20:30, θα έχουμε εικόνα για τα αποτελέσματα σε πάνω από το 10% της επικράτειας. Το 10% θεωρείται το όριο για να έχουμε ένα πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα.

«Ασφαλές αποτέλεσμα μέχρι τις 20:30, συν πλην 0,5%» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Singular Logic κ. Δημήτρης Μπακάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από εκεί και πέρα, η εταιρία εκτίμησε ότι το νωρίτερο στις 21:00 και μέχρι τις 22:00, θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Τι ώρα θα ανακοινωθούν σταυροί και βουλευτές

Τα αποτελέσματα της «μάχης» για τους σταυρούς που κάποτε κρατούσε 24ωρα, για τις εκλογές 2023, θα έρθουν περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα με 1 τα ξημερώματα.

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Μπείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ για να δείτε πού θα ψηφίσετε, βάζοντας μερικά βασικά προσωπικά στοιχεία σας:

Αν γνωρίζετε τον εκλογικό σας αριθμό, βάλτε τον στο πεδίο μαζί με το επώνυμό σας και θα ανοίξει νέα καρτέλα με τα στοιχεία σας και το εκλογικό σας διαμέρισμα.
Αν δεν τον γνωρίζετε, μπορείτε να βάλετε 5 προσωπικά σας στοιχεία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να γράψετε:

Επώνυμο (Ολογράφως)
Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο γραμμές στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

Βρίσκεται σε λειτουργία και μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στις εξής γραμμές εξυπηρέτησης: 2131361500 και 2131313800, καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Μάλιστα, την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω χωρίς ταυτότητα

Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
το διαβατήριο
το δίπλωμα οδήγησης
ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ