Προετοιμάζονται οι θεσμοί για το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο Τραμπ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα;

Εξαιρετικά επιβεβαρυμένο εμφανίζεται το κλίμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μετά τις παροχές που υποσχέθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στον αέρα είναι και η στάση που θα κρατήσει τελικά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τι θα αποφασίσει ο Τραμπ για το ΔΝΤ;

«Το ΔΝΤ διστάζει» είναι ο τίτλος άρθρου στο περιοδικό Der Spiegel, στο οποίο ο αρθογράφος τοποθετεί την απόφαση του Ταμείου για το αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα την ερχόμενη άνοιξη. «Ο κύριος λόγος είναι η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ τέλος Ιανουαρίου» εξηγεί. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό στο να πάρει απόφαση πριν εξοικειωθεί με τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση. Λόγω του σκεπτικισμού που έχει εκφράσει ο Τραμπ απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς και τις πολυμερείς συμφωνίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απορρίψει ο νέος πρόεδρος τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης. Μέχρι στιγμής οι αναπτυσσόμενες και χώρες με αναδυόμενες οικονομίες βλέπουν με σκεπτικισμό την ενεργοποίηση του Ταμείου στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια για να λύσει μόνη της το πρόβλημα. «Μια τέτοια εξέλιξη», συνεχίζει ο γερμανός αρθρογράφος, «θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι το γερμανικό κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό τον επόμενο Ιούνιο για να πληρώσει την επόμενη δόση» καταλήγει.

Στο άλλο μεγάλο θέμα που επιβαρύνει τις γερμανοελληνικές σχέσεις είναι η υπόθεση του αποφυλακισθέντος με περιοριστικούς όρους Αφγανού πρόσφυγα, που διέφυγε από την Ελλάδα και κατηγορείται ότι σκότωσε στο Φράιμπουργκ γερμανίδα φοιτήτρια. Η εφημερίδα Bild στη διαδικτυακή της σελίδα μεταφέρει αποσπάσματα συνέντευξης του πατέρα της νεαρής ελληνίδας που έπεσε θύμα τραυματισμού από τον ίδιο δράστη. Και σημειώνει ότι η οικογένεια νόμιζε ότι ο Αφγανός βρισκόταν στη φυλακή. «Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων και ήταν λίγο γι’ αυτό που μας έκανε», δηλώνει ο πατέρας της σε ελληνική εφημερίδα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ