: Ενημέρωση είχε πριν λίγο το υπουργείο υγείας, το οποίο έκανε γνωστά τα μέτρα που θα ισχύουν από τις επόμενες ημέρες.

Τα νέα μέτρα

Η επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Δηλαδή επιτρέπεται να βγάλουμε τη μάσκα μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Θεωρούμε τη ως τη σημαντικότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού.

«Η βελτίωση της εικόνας στη χώρα είναι σαφής. Ο μέσος όρος κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35%, κάτω από 400 την ημέρα. Μειώθηκε και η ηλικία των νέων κρουσμάτων, στα 35, λόγω της κινητικότητας και του γεγονότος ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Μειώθηκαν και τα τεστ που γίνονται, ωστόσο η θετικότητα έχει πέσει, σε πολλές περιοχές μάλιστα κάτω από το 1%.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε κάτω από 4.000. Κάποιες περιοχές όμως εμφανίζουν κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων, λόγω της τουριστικής περιόδου και των στελεχών μετάλλαξης.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά νέους 25 με 55 ετών, λόγω του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων μειώνεται. Οι προβλέψεις για το Rt είναι ευοίωνες. Σημαντική μείωση στους θανάτους άνω των 75. Δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στους 65-74. Γι’ αυτό τους καλούμε να εμβολιαστούν.

Καθώς βελτιώνεται η εικόνα, απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν.

Σήμερα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη έκαναν τις ανακοινώσεις, οι οποίες προέκυψαν μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση των ειδικών του υπ. Υγείας.

Τις αλλαγές μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με την κατάργηση της ς, τις αλλαγές στην εστίαση, τις παραλίες και τις δεξιώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αποφασίστηκε η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, το οποίο και θα ισχύει από αύριο στις 5 το πρωί.

Διατήρηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, οι ειδικοί εισηγούνται από τη Δευτέρα (28/06):

– Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

– Όχι σε εμβολιασμένους εργαζόμενους

– Εστίαση: 10 άτομα ανά τραπέζι

– Δεξιώσεις με 300 άτομα

– Οργανωμένες παραλίες: 120 άτομα ανά 1000 τ.μ.