Μετά την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, για το πως οραματίζεται την έξοδο της Βρετανίς από την Ευρωζώνη, η βρετανική λίρα σημείωσε σήμερα εντυπωσιακή άνοδο, άνω του 2%, έναντι του δολαρίου, φθάνοντας το 1,23.

Η αύξηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα από τον Ιούνιο πέρυσι, όταν έγινε το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Άνοδο εμφάνισε επίσης έναντι του ευρώ κατά 0,7% φθάνοντας το 1,1445.

Η αντίδραση της αγοράς εκτιμάται πως προέρχεται από τις διαβεβαιώσεις της Μέι πως το Brexit θα συνοδευτεί από μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., ενώ η χώρα θα απαλλαγεί από τις συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα η λίρα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, μετά την δήλωση της Μέι πως θα πάει την συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο για έγκριση, κάτι όμως που στους επόμενους μήνες αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις και να θολώσει το σκηνικό της εξόδου.

Συνολικά πάντως, η λίρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είχε υποχωρήσει κατά 19% έναντι του δολαρίου, μια αρνητική εξέλιξη ενώ παραμένει πολύ ευμετάβλητη η συναλλαγματική της ισοτιμία.