Αναδρομικά: Αναβλήθηκε η δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/01/2021 - 17:31 | Author: Ρούσσου Ασημίνα
Τελευταία τροποποίηση στις 14/01/2021 - 17:33

: Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου κρίνονται στο ΣτΕ τα αναδρομικά των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις τους για ποσά από επικουρικές και δώρα.

: Αναβλήθηκε για τις 11 Μαρτίου 2021 η δίκη

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει με τη φυσική παρουσία των νομικών εκπροσώπων του δημοσίου και των οργανώσεων των συνταξιούχων που προσέφυγαν, συνολικά 15 άτομα, χωρίς την παρουσία κοινού λόγω των μέτρων προστασία

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για τις 11 Μαρτίου 2021 η δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου που επρόκειτο να γίνει σήμερα μόνο με κατάθεση φακέλων και χωρίς φυσική παρουσία λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματα, το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατέθεσε δήλωση παράστασης και σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν οριστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοιού αν ένα από τα δυο μέρη δεν καταθέσει δήλωση παράστασης αναβάλλεται η υπόθεση.

Από την πλευρά των συνταξιούχων, πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύεται ως μια κίνηση καθυστέρησης της υπόθεσης καθώς αν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι θα απαιτηθεί δημοσιονομική δαπάνη ύψους 2, 6 δις ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο δικαστήρια θα κρίνουν αν οι 600.000 συνταξιούχοι που κατέθεσαν αγωγές δικαιούνται:

- Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

- Εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

ΟΑΕΔ - Επίδομα ανεργίας: Έρχεται ΝΕΑ παράταση - Πληρωμές

ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού 2021: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιτήσεις - πληρωμές

Επίδομα 400 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί τελικά

- Να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους ακόμα και αν δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι η ναι μεν καταβλήθηκαν (πρόσφατα) οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις αλλα δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα που αφορά το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων και τις επικουρικές.

«Το αργότερο μέσα σε ένα 4μηνο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, καθώς πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη κριθεί. Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο», εκτιμά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίζεται την επίμαχη αγωγή.

Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ στις 21 Οκτωβρίου 2020 από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και από συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, ζητώντας τον έλεγχο της νομιμότητας και την ακύρωση της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά. Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή της εξουσιοδοτικής ρύθμισης της διάταξης της παρ.2 του άρθρου 114 του ν.4714/2020.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: