Αλαλούμ με τα μπλοκάκια: Αν δεν κόβεις απόδειξη, δεν θα πληρώνεις εισφορές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/01/2017 - 10:53 | Author: Newsroom Ipaidia

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει με τις εισφορές εκείνων που χρησιμοποιούν μπλοκάκι, αλλά είναι παράλληλα και μισθωτοί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, οι μισθωτοί που δεν χρησιμοποιούν το μπλοκάκι τους, δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές

«Για παράδειγμα αν ένας που έχει και μισθωτή εργασία και μπλοκάκι, αν δεν έχει κάνει καμία δουλειά με μπλοκάκι θα πληρώσει μόνο τις εισφορές για την μισθωτή του εργασία», ανέφερε ο υφυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Έως τώρα και χωρίς τη διευκρίνιση αυτή όσοι είναι μισθωτοί και έχουν μπλοκάκι θεωρούνταν δεδομένο βάσει της νομοθεσίας πως ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν την ελάχιστη εισφορά των περίπου 170 ευρώ το μήνα. O υφυπουργός ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν και άλλες εισφορές σαν αυτές των μισθωτών».

Αναφερόμενος στις συντάξεις και στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε: «Παραλάβαμε 160 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, τις φτάσαμε στις 102 χιλιάδες. Μέσα στο 2017 θα δοθούν 102 χιλιάδες συντάξεις και μετά την λήξη του 2017 θα δίνονται σε ένα 3μηνο, όλες οι συντάξεις. Στην συνέχεια, όταν θα βγει ο πρώτος συνταξιούχος μέσω ΕΦΚΑ, η διαδικασία θα γίνεται σε 18 ημέρες». Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο η διαδικασία μεταφοράς όλων των αρχείων θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου στο νέο σύστημα και στις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα. «Θα μπορεί από οπουδήποτε ο κάθε ένας να εξυπηρετείται μέσω αυτού του συστήματος», σημείωσε και συνέχισε:

«Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που θα δώσει τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών. Κάναμε αυτό που τόσα χρόνια δεν είχε γίνει. Κάποιοι καλούνταν δυο φορές τον χρόνο να πληρώσουν και μαζεύονταν πολλά χρήματα, τώρα θα μπορεί να το κάνει σε μηναία βάση», ανέφερε.

Για εκείνους που δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους ανέφερε: «Δεν θα προχωρήσουμε σε δικαστικά μέσα σε εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Το σύστημα είναι ένα σύστημα ασφάλειας, δεν θα διώξουμε κανέναν».

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: