: Την άποψη ότι η μεγάλη έκπληξη στις Βάσεις 2019 ήταν η μεγάλη κατάρρευση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εκφράζει, μιλώντας στο iefimerida, ο εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.

Σχολιάζοντας τα ν και τη γενικευμένη πτώση των Βάσεων 2019, ο κ. Στρατηγάκης υποστηρίζει ότι η μεγάλη έκπληξη είναι η θεαματική πτώση στην Ιατρική Αθήνας».

Οπως εξηγεί, ήταν αναμενόμενο ότι θα καταγραφεί πτώση στη βάση της Ιατρικής Αθηνών «όμως την περίμενα στα 18.850 μόρια και τελικά βρέθηκε στα 18.724. Σε ό,τι αφορά την Ιατρική της Αλεξανδρούπολης, η πρόβλεψη ήταν στα 18.150 μόρια και τελικά η βάση ήρθε στα 18.123. Καμία έκπληξη δηλαδή».

: Στον «πάτο» οι νέες των πρώην ΤΕΙ

Ενα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που πηγάζει από τις Βάσεις 2019, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, είναι η αποστροφή των φοιτητών στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα των πρώην ΤΕΙ.

«Ο σημαντικότερος αστάθμητος παράγοντας για τις Βάσεις 2019 ήταν οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό. Εν τέλει αποδεικνύεται ότι τα ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμια δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Τους “φέρθηκαν” σα να είναι ΤΕΙ» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης.

Ο έμπειρος αναλυτής αναφέρει ως παράδειγμα «τους Μηχανολόγους Μηχανικούς στο Ηράκλειο Κρήτης. “Εκλεισε” στα 9.000 μόρια η σχολή. Τα παιδιά δεν πίστεψαν ότι θα γίνουν κανονικές σχολές μηχανικών αυτά τα ΤΕΙ και καλά έκαναν» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι, με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές, πτώσεις καταγράφηκαν σε Νομικές, Φιλολογίας και Μαθηματικό.