Αντωνία Ξυνού

“Άρωμα” ανασχηματισμού έχουν τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και με τα οποία δημιουργούνται νέα υπουργεία ενώ επιφέρονται αλλαγές σε ήδη υπάρχοντα. Σύσταση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτική, υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και υπουργείου Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα διατάγματα, δημιουργείται νέο υπουργείο Μετανασταευτική Πολιτικής όπου μεταφέρονται οι υπηρεσίες των γενικών γραμματειών: της Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Υποδοχής. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
Παράλληλα, συνιστάται:
– υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
– υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Εσωτερικών) το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 και
– υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μεταφέρεται σε αυτό η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επίσης, μετονομάζονται και ανασυνιστώνται έξι υπουργεία. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αντίστοιχα, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Κυβερνητικές πηγές πάντως διευκρινίζουν ότι τώρα απλώς κρίθηκαν από το ΣτΕ τα δύο προεδρικά διατάγματα που είχε ζητήσει το Μαξίμου εδώ και ένα μήνα, προετοιμάζοντας τον ανασχηματισμό που σχεδίαζε για μετά το συνέδριο- για αυτό άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο στις δηλώσεις της για δομικό ανασχηματισμό.
Οι ίδιες πηγές όμως διευκρινίζουν επίσης ότι ο ανασχηματισμός εξακολουθεί να παραμένει στον πάγο, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ.
Σημειωτέον σε κάθε περίπτωση ότι τα προεδρικά διατάγματα κατατέθηκαν προς έγκριση την περασμένη Παρασκευή.
http://news247.gr/

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ