: Δύο θα μπορούν να κάνουν πλέον οι μαθητές και οι καθηγητές για την κάθε εβδομάδα, όπως αναφέρει το Open. Συγκεκριμένα ένα τεστ την Πέμπτη και ένα για την άλλη Δευτέρα.

Πώς επέστρεψαν οι μαθητές

Οι μαθητές επέστρεψαν σήμερα στις αίθουσες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, αλλά ο φόβος των ειδικών δεν έχει εκλείψει. Μπορεί τα σχολεία να ανοίγουν και πάλι με και μέτρα προστασίας, όμως αρκετοί επιστήμονες παραμένουν με κομμένη την ανάσα για το τι θα συμβεί λίγες ημέρες μετά.

Με το  και τις υπεύθυνες δηλώσεις ανά χείρας οι περισσότεροι μαθητές των Λυκείων της χώρας πέρασαν το κατώφλι του σχολείου τους. Από νωρίς το πρωί, οι μαθητές φορώντας τις μάσκες τους και τηρώντας όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, πέρασαν την πόρτα των σχολικών τους αιθουσών.

Σε όλες τις τάξεις υπάρχουν ειδικά μηνύματα για χρήση μάσκας και αντισηπτικού, ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές φροντίζουν για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.

«Μια μέρα αισιοδοξίας, τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο με αυξημένα μέτρα προστασίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, , κατά την επίσκεψή της στο 3ο Γενικό Λύκειο Ιλίου, προσθέτοντας ότι «το self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο ξεκινάει τώρα» και συμβάλλει στην «καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης στα παιδιά».

«Θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε βήμα βήμα, κάθε στάδιο της διαδικασίας και να διορθώνουμε όπου χρειάζεται ό,τι χρειάζεται», ανέφερε η υπουργός.

Η κ. Κεραμέως επισήμανε πως η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίστηκε χάρη στην «τεράστια προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης, στη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των φαρμακείων για τη διανομή των».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν κάποιο παιδί δηλώσει θετικό τεστ, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι το επόμενο βήμα είναι να κάνει ένα επιβεβαιωτικό τεστ, το οποίο αν βγει θετικό θα πρέπει να απέχει δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως ο καλός καιρός είναι σύμμαχος και υπάρχει ευελιξία στα να διαμορφώσουν το μάθημα σε συνθήκες που κρίνουν κατάλληλες, πως, π.χ., μάθημα στο προαύλιο του σχολείου, ή στην τάξη με τα παράθυρα ανοιχτά. Υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών προχωράει και όλα αυτά «βοηθούν στην επιστροφή στο σχολείο με πολύ μικρά, αργά και προσεκτικά βήματα».

Τι φοβίζει τους ειδικούς

Οι ειδικοί της επιτροπής ξεκινούν από σήμερα άλλον έναν κύκλο διεξοδικής μελέτης του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η διασπορά θα αυξηθεί από το άνοιγμα των Λυκείων. Βέβαια η πραγματική εικόνα για μία πιθανή αύξηση των κρουσμάτων θα αρχίζει να καταγράφεται μετά από μία εβδομάδα με 10 ημέρες, οπότε και μέχρι τότε τα Λύκεια θα κλείσουν και πάλι για τις διακοπές του .

Αυτός είναι και ο βασικός φόβος των επιστημόνων ότι  τις ημέρες του Πάσχα είναι πιθανό να παρουσιασθεί αύξηση του ιικού φορτίου στην χώρα, ακριβώς εξαιτίας των, γεγονός όμως που θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους κλάδους που είτε έχουν ανοίξει είτε αναμένεται να ανοίξουν. Μεταξύ αυτών και ο τουρισμός που επισήμως ξεκινά στις 14 Μαΐου.

Τα

Από την άλλη τα self test φαίνεται ότι λειτουργούν -στην πρώτη τους εφαρμογή τουλάχιστον- καθώς ήδη βρέθηκαν οι πρώτοι θετικοί μαθητές και καθηγητές. Γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τo  μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια διάφοροι κλάδοι της οικονομίας, είτε ακόμη και να ταξιδέψουμε εκτός Νομού (μετακίνηση εκτός νομού) το Πάσχα.

Ωστόσο πηγές του ΕΘΝΟΥΣ τονίζουν ότι πολλοί ειδικοί της επιτροπής διατυπώνουν φόβους ότι από το δεύτερο self test και μετά, είναι πιθανό να μην τηρούνται απολύτως οι κανόνες διεξαγωγής του λόγω και της κόπωσης που μπορεί να παρουσιάσουν οι μαθητές. Στην περίπτωση αυτή εκφράζουν ανησυχία ότι πολλοί μαθητές μπορεί να είναι θετικοί, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ γνωστό. Με συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το ιικό φορτίο στην χώρα μέσα από τις εκπαιδευτικές κοινότητες.

Εντός της εβδομάδας πάντως αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή του δεύτερου το οποίο δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο τις προηγούμενες ημέρες στα φαρμακεία.

Άλλωστε σε εξέλιξη είναι και ο νέος διαγωνισμός από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια άλλων 10 εκατ. τεμαχίων με δυνατότητα για άλλα 10 εκατ. τεμάχια τις επόμενες ημέρες.

Τα Γυμνάσια, τα και τα Νηπιαγωγεία

Στο μεταξύ μετά το Πάσχα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να συζητηθεί πότε και υπό ποια μέτρα θα ανοίξουν , Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Θεωρείται βέβαιον ότι τα παιδιά και αυτών των βαθμίδων εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στα θρανία, αλλά το ζήτημα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν αντίστοιχα και με τα Λύκεια. Κάτι που θα καθοριστεί στην ειδική συνεδρίαση που θα γίνει μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι είναι να επιστρέψουν στα σχολεία τα μικρότερα παιδιά στις 10 Μαΐου που είναι μία ημερομηνία που ούτως ή άλλως θα επέστρεφαν μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όμως ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι την ίδια περίοδο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, οπότε και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα αυξηθεί τις ίδιες ημέρες η κινητικότητα του πληθυσμού. Γεγονός που προκαλεί έντονους φόβους.