Σπουδαστές ΔΙΕΚ: Τι θα γίνει με τις πρακτικές ασκήσεις σε αναστολή;

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/02/2021 - 11:37 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο Σύλλογος σπουδαστών ΔΙΕΚ Αττικής, αναφέρει πώς το και η κυβέρνηση δεν παίρνουν υπόψιν τις ανησυχίες και τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών για να ανοίξουν εδώ και τώρα οι σχολές.

Η ανακοίνωση:

Προ λίγων ημερών βγήκε νέα απόφαση για την λειτουργία των Δ.ΙΕΚ όπου ουσιαστικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν παίρνουν υπόψιν τις ανησυχίες και τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών για να ανοίξουν εδώ και τώρα οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να γίνουν εδώ και τώρα τα εργαστηριακά μαθήματα αλλά και να ξεκινήσουν οι πρακτικές ασκήσεις που είναι σε αναστολή!

Με την νέα απόφαση προβλέπεται η δυνατότητα κατάρτισης από 22 Φεβρουαρίου έως και 30 Ιουνίου μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης – δηλαδή οι σχολές παραμένουν κλειστές - ενώ τα εργαστηριακά μαθήματα μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα», όταν ειδικά για ορισμένες ειδικότητες π.χ. νοσηλευτική, αισθητική, μαγειρική, τεχνικός αυτοματισμών, θερμουδραυλικών κ.λπ. είναι απαραίτητα για να μάθουμε την ειδικότητά μας, είναι προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά και να ανταπεξέλθουμε στην εργασία μας!

Ακόμη δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με τις που είναι σε αναστολή. Όταν υπάρχουν σπουδαστές που έχουν τελειώσει τουλάχιστον 1 χρόνο τώρα τα 4 εξάμηνα της φοίτησης και περιμένουν πότε θα κάνουν την υποχρεωτική πρακτική άσκηση – που είναι και απλήρωτη και ανασφάλιστη – με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω ο προγραμματισμός που έχουν στη ζωή τους, να αποτελεί εμπόδιο αυτή η αναμονή για να βρουν δουλειά!

Οι αντοχές των χιλιάδων σπουδαστών που από τον Νοέμβρη με κλειστές σχολές παλεύουν καθημερινά για να ανταποκριθούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για να μάθουν όπως μπορούν χωρίς βιβλία και χωρίς εργαστήρια την ειδικότητά τους έχουν εξαντληθεί, όταν πολλοί σπουδαστές λόγω της κατάστασης έχουν εγκαταλείψει ήδη ή σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές! Σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα μεγαλώνει και λόγω της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και λόγω οικονομικών δυσκολιών που εντείνονται αφού πολλοί έχουμε βγει σε αναστολή, άλλοι μείναμε άνεργοι, άλλοι περιμέναμε να πραγματοποιήσουμε την πρακτική άσκηση για να πάρουμε τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) και να προχωρήσουμε το σχεδιασμό που είχαμε. Τώρα, η ανησυχία μεγαλώνει αφού η κυβέρνηση ουσιαστικά ομολογεί ότι υπάρχουν εργαστηριακά μαθήματα που είναι σε εκκρεμότητα ή θα παραμείνουν, διότι δεν μπορούν να γίνουν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Όμως οι σπουδαστές δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, γιατί και πέρσι δεν αναπληρώθηκαν εργαστηριακά μαθήματα που χάθηκαν παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου!

Κυβέρνηση-Υπουργείο Παιδείας με την νέα απόφαση ομολογούν ότι «δεν τους καίγεται καρφί» για τις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών, διότι εδώ και 1 χρόνο δεν έκαναν τα αυτονόητα που διεκδικούν οι σπουδαστές! Όπως:

Να προσλάβουν μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, συχνές απολυμάνσεις) στη σχολή και στην πρακτική, να μειώσουν τον αριθμό των σπουδαστών ανά τάξη σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων, με αξιοποίηση επιπλέον αιθουσών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα, χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος να υλοποιήσουν τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ:

· Να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα από το εαρινό εξάμηνο!

· Να σταματήσει το μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις!

· Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν). • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: