ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ- ΔΙΑΛΕΞΗ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΦΕΤΖΗ-29/3/2017

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/03/2017 - 01:17 | Author: Newsroom Ipaidia

Αγαπητοί φίλοι,
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Έβρου σας καλούν στη διάλεξη του εκπαιδευτικού και επίτιμου Σχολικού Συμβούλου κ. Φωτίου Καφετζή με θέμα «Παιδικά βιώματα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών και μετέπειτα δημιουργίες τους».Τον ομιλητή θα προλογίσει η κα Γιούλη Ζήκα, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν.

Έβρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου και ώρα 19.30 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335). Συνοδεύει και κλείνει την εκδήλωση η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης.
Περίληψη της διάλεξης του Σχολικού Συμβούλου Φώτη Καφετζή.«Παιδικά βιώματα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών και μετέπειτα δημιουργίες τους» Οι μεταπτώσεις στη συμπεριφορά ορισμένων ατόμων και η προβληματική στάση τους αποτέλεσαν ανέκαθεν αντικείμενο έρευνας και μελέτης ειδικών επιστημόνων. Οι ερευνητές αυτοί είχαν ως αφετηρία της προσπάθειάς τους την παιδική ηλικία των εξεταζομένων ατόμων κι αυτήν θεώρησαν ως το μοναδικό σταθερό και αδιάψευστο βήμα, που θα τους βοηθούσε να καταλήξουν σε χρήσιμα και ασφαλή συμπεράσματα. Ειδικότερα, μελετώντας την συμπεριφορά πνευματικών ανθρώπων και λογοτεχνών-δημιουργών, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τραυματικές εμπειρίες των παιδικών τους χρόνων στιγμάτισαν βαθιά την μετέπειτα ζωή τους κι αποτυπώθηκαν με έντονα χρώματα στα έργα τους. Στη διάλεξή του ο ομιλητής θα προσπαθήσει, σταχυολογώντας από τις βιογραφίες γνωστών Ελλήνων δημιουργών στοιχεία που αναφέρονται στα παιδικά τους χρόνια, να επισημάνει πάνω στο ποιητικό έργο της ώριμης πια ηλικίας τους, τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που είχαν τα έντονα βιώματα και η έλλειψη της στοργής από μέρους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος αφ’ ενός κι αφ’ ετέρου, σε αντίθετες περιπτώσεις, να εξετάσει το ενδιαφέρον, την κατανόηση, τη φροντίδα και τη στοργική συμπαράσταση, ποιες αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις είχαν στη ζωή και την ποιητική δημιουργία ανάλογων προσωπικοτήτων.

Loading...


  • europalso   ideascentral