Σύλλογος Διδασκόντων ΕΑΠ: "Σχέδιο μετατροπής του ΕΑΠ σε ΙΕΚ"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/03/2017 - 21:40 | Author: Newsroom Ipaidia

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

21/3/2017

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΑΠ (ΣΔΕΑΠ), μετά και από τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την Προκήρυξη θέσεων μελών ΣΕΠ, κατέληξε στα εξής:

 
 1. Ο Σύλλογος εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει στην προηγούμενη ανακοίνωσή του αναφορικά με τα προβληματικά  κριτήρια αξιολόγησης (αρνητική μοριοδότηση, διαθεσιμότητα), τα οποία είναι νομικά διάτρητα και παραβιάζουν βασικές ακαδημαϊκές αρχές. Αδικούν όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες υπηρετούντων ΣΕΠ και ιδιαιτέρως τους ΣΕΠ με προσόντα οι οποίοι έχουν για χρόνια ως μόνη κύρια εργασία το ΕΑΠ και ενδέχεται ξαφνικά να βρεθούν άνεργοι, ενώ δεν ενισχύουν τους νέους επιστήμονες, καθώς εκείνοι που εξυπηρετούνται περισσότερο είναι τα μέλη ΔΕΠ άλλων πανεπιστημίων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο ΕΑΠ. O ΣΔΕΑΠ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά την ευκαιριακή χρήση και αναλωσιμότητα των ΣΕΠ, που συνάδει πλήρως με το σχέδιο μετατροπής του ΕΑΠ σε ΙΕΚ. Από την πλευρά του ο Σύλλογος έχει ήδη προτείνει την επί τη βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων καθαρή λύση μιας εύλογης αλλά και δίκαιης για όλους τους ΣΕΠ ποσόστωσης μεταξύ εκείνων που δεν έχουν άλλη μόνιμη εργασία και εκείνων που έχουν το ΕΑΠ ως δεύτερη απασχόληση. Η προτεινόμενη αυτή λύση θα παράσχει τη δυνατότητα της ένταξης και αρκετών νέων επιστημόνων στο επιστημονικό δυναμικό του ΕΑΠ.
   
   
 2. Μπροστά στη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, η οποία απέφυγε έως σήμερα να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα αναλυτικά και τεκμηριωμένα υπογραμμίστηκαν στην προηγούμενη Ανακοίνωσή μας, εξαπολύοντας ανοίκειες προσβολές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον των πανεπιστημιακών λειτουργών και συνεργατών του ΕΑΠ, ο ΣΔΕΑΠ οφείλει πλέον να θωρακιστεί νομικά, ακολουθώντας όλα τα ένδικα μέσα που απορρέουν από τα αυθαίρετα σημεία της πρόσφατης προκήρυξης (αίτηση ακύρωσης της προκήρυξης, ατομικές προσφυγές, γνωμοδότηση από τον Συνήγορο του Πολίτη).
   
 3. Θεωρώντας ότι η ακολουθούμενη διαδικασία πλήττει το κύρος της αξιολόγησης των μελών ΣΕΠ του ΕΑΠ, ο Σύλλογος ζητάει την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού για την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης.  Η έως τώρα «ηχηρή» σιωπή από το Υπουργείο Παιδείας παρέχει κάλυψη στη Διοικούσα Επιτροπή και στην αδιαφανή και νοθευμένη διαδικασία αξιολόγησης των μελών ΣΕΠ του ΕΑΠ.
   
 4. Το ΕΑΠ δεν αποτελεί «ιδιοκτησία» της ΔΕ ούτε πεδίο για ευκαιριακά πολιτικά και συντεχνιακά παιχνίδια σε βάρος τόσο των φοιτητών του όσο και του επιπέδου σπουδών που παρέχει. Είναι ένα αναγνωρισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο με ακαδημαϊκά όργανα. Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή υπόσταση του Ιδρύματος, επιμένοντας στην άρνηση τους να δεχτούν τα αυθαίρετα κριτήρια αξιολόγησης και τον απαξιωτικό τρόπο αντιμετώπισης των ΣΕΠ.
   
 5. Η διασφάλιση της ποιότητας της ανοικτής και εξ αποστάσεως πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εξαρτάται απολύτως από το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της στελέχωσης του ΕΑΠ. Σε μια περίοδο όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΑΠ δίνουν έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα για τη προάσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, στον οποίο έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας, καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου να διαμαρτυρηθούν για τους πρωτοφανείς «πειραματισμούς» της αξιολόγησης, που είναι σε βάρος των σπουδών τους.
   
 6. Προϋπόθεση για να μπορούμε να ακυρώσουμε νομικά και ακαδημαϊκά τις ασαφείς, αυθαίρετες και αδιαφανείς πρακτικές της τελικής επιλογής των ΣΕΠ, κατοχυρώνοντας παράλληλα το έννομο συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, είναι η συμμετοχή των ΣΕΠ στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Για το ΔΣ του ΣΔΕΑΠ
Η πρόεδρος                                                               Η γ. γραμματέας
Π. Αποστολή                                                             Γ. Κατσιαμπούρα
Loading...
 • ideascentral

  europalso