H υπουργός Παιδείας Νίκη  Κεραμέως, κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Κοζάνη δήλωσε πως έρχεται και νέα .

Τι είπε η υπουργός για πανελλήνιες και σχολεία

Σύμφωνα με το kozani media, «Θα μειώσουμε τους εισακτέους στα κεντρικά πανεπιστήμια και θα τους αυξήσουμε στα περιφερειακά» ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΔΕΕΠ Κοζάνης.

«Δεν ανακοίνωσα θεματικό ΙΕΚ στην Κοζάνη, αλλά την επιθυμία να δούμε ένα, στον τομέα της πράσινης ενέργειας», διευκρίνισε στο τέλος.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αφορά στην ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της διασύνδεσης των με την κοινωνία.

«Με το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αγγίζουμε την ολοκλήρωση του συνόλου των εξαγγελιών που είχαμε παρουσιάσει ως ΝΔ το 2018», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας για την εκπαίδευση στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ της ΝΔ στην Κοζάνη, η κυρία Κεραμέως έκανε εκτενή αναφορά στο σύνολο του έργου της στο υπουργείο Παιδείας, τόνισε ότι όλες οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από «κάτω προς τα πάνω», ξεκίνησαν από το Νηπιαγωγείο και κατέληξαν στην κορυφή της πυραμίδας, που είναι το Πανεπιστήμιο. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες, όπως το προσφυγικό στον Έβρο, την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές με τις πλημμύρες και τις φωτιές, αλλά και στον πόλεμο, ζητήματα που, όπως είπε, «δημιούργησαν και δημιουργούν ανασταλτικό περιβάλλον στην ομαλή υλοποίηση του κυβερνητικού έργου». Ανέφερε ότι «καταφέραμε να κάνουμε πράξη τις περισσότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης χάριν στην αταλάντευτη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».

Μίλησε για την καθιέρωση του νηπιαγωγείου από την ηλικία των 4 ετών αν κι, όπως ανέφερε, είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχουν προβλεφθεί οι κατάλληλοι χώροι και οι αίθουσες. Επίσης, αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της ξένης γλώσσας από το νηπιαγωγείο ως παράγοντα ανάπτυξης δεξιοτήτων στα μικρά παιδια. Αναφέρθηκε στα εργαστήρια δεξιοτήτων που ξεκινούν από το δημοτικό σχολείο, με στόχο να καλλιεργήσουν τη συνεργατικότητα και τις δεξιότητες σε θέματα κλιματικής αλλαγής, φυσικών καταστροφών, σε ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, αλλά και σε θέματα καινοτομίας με προγράμματα ρομποτικής.

Έκανε εκτενή αναφορά έκανε σε θέματα καθηγητών στην εκπαίδευση με τους 4.500 καθηγητές Ειδικής Αγωγής και τους 11.000 εκπαιδευτικούς στη Γενική και Τεχνική εκπαίδευση. «Επενδύουμε σε ό,τι πολυτιμότερο έχει η εκπαίδευση, και αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, έργο που όπως ανέφερε «είχε ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ καθιερώνεται το πολλαπλό βιβλίο, ώστε οι μαθητές να συνδυάζουν διαφορετικές πήγες αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη».

Στο θέμα της λειτουργίας των ανέφερε ότι «για φέτος υπάρχουν 4.187 θέσεις, ενω την ίδια στιγμή έχουν κατατεθεί 18.000 αιτήσεις». Υποσχέθηκε ότι «ο θεσμός θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας». Στο θέμα της αξιολόγησης τόνισε ότι «εφαρμόζεται στο 99,2% των σχολείων της χώρας και είναι κάτι που θα βοηθήσει τα παιδιά μας να γίνουν καλύτερα».

Στο ζήτημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης δήλωσε ότι «προχωράμε βλέποντας τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς» και έφερε ως παράδειγμα τη ζήτηση τεχνικών επαγγελμάτων στη Δυτική Μακεδονία που θα σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Το εσωτερικό «Εράσμους»
Τέλος, σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο, μίλησε για την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και την κατάργηση του ασύλου που ήταν στις άμεσες προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που παρουσιάστηκε μόλις πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει Εσωτερικό «Εράσμους», ώστε να μπορεί ο φοιτητής να παρακολουθήσει για ένα εξάμηνο κάποιο άλλο πανεπιστημιακό τμήμα με ομοειδές η διαφορετικό αντικείμενο σπουδών.

Τα βιομηχανικά διδακτορικά
Αναφέρθηκε στην καθιέρωση των «βιομηχανικών διδακτορικών» ως διέξοδο για την έρευνα σε συνεργασία με τη βιομηχανία και υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει πλήρες πλαίσιο γι’ αυτή την εξέλιξη.

Στον κλάδο της πρακτικής άσκησης δήλωσε ότι θα αναγνωρίζεται ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση, κάτι που θα ενισχύσει το θεσμό, ενώ ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο θα μπορεί να μοιράζεται γνώσεις και δράσεις με την κοινωνία, για παράδειγμα παρέχοντας δωρεάν συμβουλές και υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.