: Για ποιές σχολές έχει καθοριστεί ήδη η ΕΒΕ – Αλλαγές φέρνουν οι Πανελλήνιες 2021 σε εισακτέους και πανεπιστημιακά τμήματα

Ασημίνα Ρούσσου, Ελπίδα Οικονομίδη-iPaidia.gr

Εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr αναμένεται να ανακοινωθεί ο συντελεστής που όρισαν τα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Γεμάτες με σενάρια για αποκλεισμό υποψηφίων και πανεπιστημιακών τμημάτων από το θα είναι οι επόμενες εβδομάδες μέχρι την διενέργεια των , τον Ιούνιο.

Η ημερομηνία, όπως όλα δείχνουν έχει κλειδώσει γύρω από τις 15 Ιουνίου, όπως και πέρσι, ώστε να μην ξεφύγει το χρονοδιάγραμμα για συμπλήρωση του δελτίου εντός του Ιουλίου, με το μεγαλύτερο «στοίχημα» πλέον των εκτιμητών να είναι ποιοι και πόσοι θα επηρεαστούν από την .

Ελάχιστη βάση εισαγωγή: Για ποιές σχολές καθορίστηκε

Kαθορισμός του συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ως προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2021 στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού

Την υπό στοιχεία Φ.1/Γ/200/36268/Β1/31-03-2021 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
αποφασίζουμε:

Τον καθορισμό του συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ως προϋπόθεση συμμετοχής των
υποψηφίων των στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού.

Δείτε τους πίνακες:

Αναλυτικά το ΦΕΚ

Πόσοι μένουν τελικά εκτός;

Η ανακοίνωση των νέων αλλαγών στις Πανελλήνιες 2021 ξεκίνησε τους πρώτους υπολογισμούς για τον αποκλεισμό υποψηφίων, καθώς φέτος για πρώτη χρονιά, όσοι «παραδοσιακά» είχαν επιδόσεις στα 3.000 με 4.000 μόρια θα βρεθούν εκτός των ελληνικών αμφιθεάτρων.

Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 30.000 υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό λόγω των χαμηλών επιδόσεών τους, ενώ κάποιοι «υποστηρικτές» του νέου συστήματος «ρίχνουν» τον αριθμό στους 7.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr ο αριθμός που έχουν υπολογίσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αλλά και κάποιοι εκτιμητές βρίσκεται στη μέση, με περίπου 16.000 να μην παίρνουν το «διαβατήριο» για μια θέση στα Πανεπιστήμια.

Τι θα γίνει με τα περιφερειακά Πανεπιστήμια

Πολύ πιο δύσκολο στους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις είναι η λίστα με τα τμήματα τα οποία θα βρεθούν εκτός μηχανογραφικού, καθώς δεν θα βρίσκονται στις επιλογές υποψηφίων με καλές επιδόσεις. Αυτόματα γνωρίζουμε ότι επηρεάζονται τα περιφερειακά τμήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και ορισμένα σε πολύ μεγάλα Πανεπιστήμια της Αθήνας.

Τμήματα Μηχανικών σε απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα, όπως η Κοζάνη και η Ξάνθη, τμήματα Μαθηματικών σε Λαμία και Καστοριά αλλά και τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής, όπως έχει αποκαλύψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το iPaidia.gr θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση παίζοντας στον … πόντο με τα νέα όρια που έχει βάλει το .

Η ανακοίνωση των συντελεστών θα διαλευκάνει και μία ακόμη πτυχή. Οι δημοφιλείς σχολές δεν επηρεάζονται καθόλου, καθώς ακόμα και ο ανώτατος συντελεστής της , δεν αγγίζει τις υψηλόβαθμες βάσεις, όπως ακριβώς και με τις Στρατιωτικές Σχολές, όπως έχει σημειωθεί σε ρεπορτάζ του iPaidia.gr.

Οι επιλογές όμως σχολών και τμημάτων που κινούνται παραδοσιακά στα 11.000 με 13.000 μόρια θα κρίνουν το αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση εισαγωγής εισακτέων τους, ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά με υψηλότερο συντελεστή.
Αν και το Υπουργείο Παιδείας δίνει αυτή τη δυνατότητα, πολλά τμήματα δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε περικοπές εισακτέων, καθώς αυτό θα επηρεάσει την κρατική χρηματοδότησή τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις και τόνισε ότι δρομολογούνται κανονικά εντός του Ιουνίου, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα και η ημερομηνία έναρξής τους. Η κ. Κεραμέως έκανε γνωστό ότι υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, για λίγες μέρες και μόνο εντός Ιουνίου, «για να κερδίσουμε μέρες στη δια ζώσης εκπαίδευση».

 

 

Εκπαιδευτικοί: Το υπουργείο έχει άγνοια της τρέχουσας ζώσας εκπαιδευτικής πραγματικότητας

Κορονοϊός -εμβόλιο: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 18 – 59

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των επιδομάτων