Να παραμένουν ανοιχτά τα καταλύματα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στην περιοχή Ζούμπερι του Δήμου Μαραθώνα και τους χειμερινούς μήνες για να φιλοξενούν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών  Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη

Όπως προκύπτει από έγγραφο του Yπουργείου Παιδείας (3-8-2018) που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το υπουργείο προσέφυγε στη διαδικασία του άρθρου 32, του Ν.4412/2016, για την εκπόνηση νέων μελετών, εκτέλεσης τεχνικών έργων και προμήθειας εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι 600.000,00 €, πλέον του Φ.Π.Α., για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των καταλυμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στην περιοχή Ζούμπερι του Δήμου Μαραθώνα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Σίγουρα αυτό είναι μια θετική εξέλιξη αλλά δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και τα χρήματα αυτά για μια άλλη φορά να μην αξιοποιηθούν σωστά. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανακατασκευαστούν και να διαμορφωθούν οι οικίσκοι για να γίνουν λειτουργικοί ώστε να είναι σε θέση να κατοικούνται και τους χειμερινούς μήνες. Υπενθυμίζουμε ότι ο κάθε οικίσκος διαθέτει χολ, δυο δωμάτια, τουαλέτα- μπάνιο και κλιματισμό. Με την εγκατάσταση σε κάθε οικίσκο μιας ηλεκτρικής κουζίνας τότε θα είναι λειτουργικοί για σταθερή φιλοξενία ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

Τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών καταθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων, που περιλαμβάνει τα εξής:
• Εάν πραγματοποιηθούν αυτές οι ενέργειες τότε στους οικίσκους θα μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες πυρόπληκτων αλλά και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, για όλη τη διάρκεια κάθε σχολικού έτους ή προσωρινά μέχρι να μάθουν την οριστική τοποθέτησή τους και μέχρι να νοικιάσουν άλλο σπίτι.
• Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ζουν με μισθούς πείνας, μακριά από τις εστίες τους και υποβάλλονται κάθε χρόνο σε έναν συνδυασμό ταλαιπωρίας, κοστοβόρων μετακομίσεων, μετακινήσεων και υψηλών ενοικίων που δημιουργούν μια κατάσταση ζοφερή. Η φιλοξενία αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα καταλύματα του υπουργείου παιδείας θα ανακουφίσει οικονομικά δεκάδες αναπληρωτές αφού δεν θα έχουν τον βραχνά του υψηλού ενοικίου κάθε μήνα.
• Δεν θα χρειάζεται την άνοιξη κάθε χρόνου να δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την πολιτεία για αποψίλωση , συντήρηση κτλ ώστε να λειτουργήσουν τα καταλύματα για ένα ή δύο μήνες το πολύ μόνο το καλοκαίρι.
• Τα σχολεία της περιοχής είναι από τα πιο απομακρυσμένα και κάθε χρόνο στελεχώνονται με δυσκολία και καθυστέρηση από αναπληρωτές. Γνωρίζοντας ο συνάδελφος αναπληρωτής ότι σε αυτή την περιοχή δεν θα έχει πρόβλημα διαμονής θα επιλέγει κατά προτεραιότητα αυτές τις σχολικές μονάδες.
• Η μόνιμη κατοικία στα καταλύματα αυτά τόσων εκπαιδευτικών θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της πολύπαθης αυτής περιοχής.
• Επιπλέον θα υπάρχει και η δυνατότητα φιλοξενίας οικογενειών εκπαιδευτικών, τους καλοκαιρινούς μήνες (παραπέμπουμε σε παλιότερη ανακοίνωση των Προοδευτικών Ρεύματων Εκπαιδευτικών)
Σε κάθε περίπτωση για τους συναδέλφους μας αναπληρωτές σε όλη τη χώρα διεκδικούμε :
• Να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 32 του Ν. 4483/2017 που προβλέπουν την παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης των εκπαιδευτικών.
• Να δοθεί, άμεσα, επίδομα στέγασης – σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των εξόδων προσωρινής διαμονής.
• Να γίνουν άμεσα ενέργειες για την μίσθωση ξενοδοχειακών μονάδων ή άλλων κατάλληλων καταλυμάτων από την πολιτεία.
• Να βρεθούν και να αποδοθούν οι απαιτούμενοι πόροι προς τους αντίστοιχους Ο.Τ.Α. για τον σκοπό αυτό.