Μουσικά σχολεία στην Καβάλα στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/05/2017 - 17:22 | Author: Newsroom Ipaidia

Εξακόσιοι μαθητές και μαθήτριες από 15 απ’ όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στην Καβάλα συμπράττοντας σε μια σειρά εξαιρετικών μουσικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της διοργάνωσης προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με το γενικότερο τίτλο: «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία…».

Για τέσσερις μέρες, από αύριο Σάββατο έως και την Τρίτη, το ιστορικό κέντρο της Καβάλας αλλά και δυο εμβληματικά μνημεία, το Κάστρο και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα φιλοξενήσουν μεγάλες συναυλίες με γνωστά έργα της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής παράδοσης της πατρίδας μας με τη συμμετοχή των μαθητών των Μουσικών Σχολείων, ενώ το πρωί της Κυριακής οι βυζαντινές χορωδίες των Μουσικών Σχολείων θα ψάλουν στη Θεία Λειτουργία σε κεντρικούς ναούς της Καβάλας. Επίσης, στη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια ανοιχτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σάββατο 6 Μαΐου 2017 – Ώρα 20.30 – Κάστρο
Συναυλία με την ορχήστρα «Εμμέλεια» με έργα από τη λόγια παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν: Χ. Τσιαμούλης – ούτι & τραγούδι, Κ. Παπαδοπούλου – τραγούδι, Κ. Γκουβέντας – βιολί, Σ. Δορμπαράκης – κανονάκι, Χ. Λαμπράκης – νέυ, Β. Καρύπης – κρουστά, Π. Παπαπετρόπουλος – λαούτο πολίτικο, Σ. Ψαραδέλης – λύρα πολίτικη.
Συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας. Ανάγνωση κειμένων από τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο. Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας.

Κυριακή 7 Μαΐου 2017
Οι βυζαντινές χορωδίες των Μουσικών Σχολείων ψάλλουν στους ιερούς ναούς της πόλης:
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ – Μουσικά Σχολεία Δράμας & Κατερίνης
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – Μουσικό Σχολείο Τρικάλων
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ – Μουσικό Σχολείο Βόλου
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ – Μουσικό Σχολείο Λευκάδας
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ – Μουσικό Σχολείο Καβάλας

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 – Ώρα 20.30 – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Συναυλία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο. Μαθητές και μαθήτριες των Μουσικών Σχολείων συμπράττουν και ερμηνεύουν, σε μια μεγάλη συναυλία, ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και έργα της λόγιας παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.
Συμμετέχει Χορός Αγιορειτών Πατέρων υπό τη διεύθυνση του γέροντος Δαμασκηνού.
Ανάγνωση κειμένων: Άγγελος Αντωνόπουλος. Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας.
Στο περιθώριο της συναυλίας η Δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα και ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος θα τιμήσουν για το πολυσήμαντο έργο τους τον κ. Γρηγόριο Θ. Στάθη, Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Θεόδωρο Αντωνίου, Ακαδημαϊκό – Συνθέτη.

Διδάσκουν
Σημαντικά ονόματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, της λόγιας δημοτικής και βυζαντινής μουσικής έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια, μεταξύ αυτών οι:
** Στάθης Θ. Γρηγόριος – Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
** Θεόδωρος Αντωνίου – Ακαδημαϊκός, Συνθέτης.
** Αλεξάνδρου Μαρία -Επίκουρος Καθηγήτρια τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
** π. Νεκτάριος Πάρης – Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
** π. Σπυρίδων Αντωνίου – Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
** Κώστας – Ηρακλής Γεωργίου – Εικαστικός.
** Χρίστος Τσιαμούλης – Ερμηνευτής, δάσκαλος παραδοσιακών οργάνων.
** Στρατής Ψαραδέλης – Ερμηνευτής, δάσκαλος Πολίτικης Λύρας
** Κατερίνα Παπαδοπούλου – Ερμηνεύτρια.
** Κυριάκος Γκουβέντας – Ερμηνευτής, δάσκαλος Παραδοσιακού Βιολιού.
11. Χάρης Λαμπράκης – Ερμηνευτής, δάσκαλος Νέυ.
** Περικλής Παπαπετρόπουλος – Ερμηνευτής, δάσκαλος παραδοσιακών οργάνων.
** Στέφανος Δορμπαράκης – Ερμηνευτής, δάσκαλος Κανονακίου.
** Βαγγέλης Καρίπης – Ερμηνευτής, δάσκαλος παραδοσιακών Κρουστών.

Loading...


  • europalso   ideascentral