Σύλλογος ΠΕ Αν. Αττικής “Ο Σωκράτης”: Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές, Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» εκφράζει, για άλλη μια φορά, την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια της συναδέλφισσας που έχασε το της από μέσα στο χώρο του του.

Ο Σύλλογός μας, μόλις τρεις μέρες πριν από το παραπάνω περιστατικό, είχε ενημερώσει με ανακοίνωσή του τα σχολεία για το αίτημα που είχε θέσει μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αχαρνών, μετά τη δολοφονική επίθεση στο 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών, να πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το ζήτημα της εγκληματικότητας. Αυτό ορίστηκε για τις 30/5/2017 το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Το ίδιο συνέβη και στην επόμενη συνεδρίαση στις 6/6/2017.

Συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, στην περιοχή μας είναι έντονο το πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Μάλιστα, σε πολλά από τα σχολεία της περιοχής μας κλιμακώνονται τα περιστατικά επιθέσεων και κλοπών.

Σε πολλές περιπτώσεις θύματα είναι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που βγαίνουν με σοβαρούς τραυματισμούς και δίκαια αγανακτούν γιατί δε λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία τους.

Ειδικά στο ζήτημα φύλαξης των σχολείων υπάρχει σοβαρή ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων διαχρονικά αλλά και των δημοτικών αρχών . Και η σημερινή δημοτική αρχή παρά τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και γονιών, δεν παίρνει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ούτε διεκδικεί από την κυβέρνηση έκτακτο κονδύλι για τις ανάγκες φύλαξης των σχολείων. Στο όνομα των περικοπών και του προγράμματος Οικονομικής Εξυγίανσης του Δήμου και της μειωμένης χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα, τα περισσότερα σχολεία έχουν ανεπαρκή φωτισμό και υποτυπώδη μέτρα φύλαξης.

Στο Δήμο μας, το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο γιατί διαχρονικά, και με την ανοχή των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, το Μενίδι έγινε κέντρο πολλών και διαφορετικών εγκληματικών δραστηριοτήτων με πιο προφανή εκείνη της διακίνησης των ναρκωτικών.

Δραστηριότητες που δεν μπορούν να ξεριζωθούν γιατί συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και κρατικούς μηχανισμούς. Με την πολιτική τους στηρίζουν τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό και απονεκρώνοντας συστηματικά τις δομές του αθλητισμού, του πολιτισμού, της πρόληψης κατά των ναρκωτικών αλλά και τις δομές επανένταξης για τους τοξικομανείς, παρέχουν άλλοθι αντικειμενικά στη δράση φασιστικών, ναζιστικών και άλλων αντιδραστικών ομάδων που δρουν στην περιοχή μας με αφορμή την εγκληματικότητα.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς , οι εργαζόμενοι, ο λαός του Μενιδίου πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Για να μη γίνουμε ξανά μάρτυρες περιστατικών εγκληματικότητας και παραβατικότητας, απαιτούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο:

Να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση έκτακτο κονδύλι, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον επαρκή φωτισμό των σχολικών κτηρίων, όπως και μέτρα για την επαρκή θωράκιση στις πύλες των σχολείων μας (κλειδαριές, κουδούνια, επισκευές όπου είναι αναγκαίες.)

Να διεκδικήσει την πρόσληψη σχολικών φυλάκων μόνιμης και σταθερής εργασίας και για τις νυχτερινές ώρες, καθώς και αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Η φύλαξη των σχολείων μας δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο των εκπαιδευτικών και των γονιών αλλά ούτε και πεδίο επιχειρηματικής δράσης για τις εταιρείες security. Η αποστολή της αστυνομίας αφορά την αντιμετώπιση του εγκλήματος πολύ πριν αυτό φτάσει στην πόρτα του σχολείου.

Να καταδικάσει την προσπάθεια φασιστικών, ναζιστικών ομάδων που εκμεταλλεύονται τη δίκαιη αγανάκτηση των λαϊκών οικογενειών για την αύξηση της εγκληματικότητας και την ίδια ώρα αυτές οι ομάδες πρωτοστατούν σε εγκληματικά χτυπήματα σε βάρος μεταναστών εργατών που βγάζουν τίμια το ψωμί τους στα εργοστάσια της περιοχής μας, ομάδες που είναι διασυνδεδεμένες με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Σωκράτης» καλεί :

• να τηρηθεί τη Δευτέρα ενός λεπτού σιγή για τον άδικο χαμό του μαθητή και να διαβαστεί μετά την προσευχή η παρούσα ανακοίνωση του συλλόγου.

• να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες γιορτές σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του μαθητή μας.

• εκπαιδευτικούς και γονείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνουμε με τα σωματεία και φορείς των Αχαρνών την Τρίτη 13 Ιουνίου και ώρα 19: 00, στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου και στη συνέχεια στο Δημαρχείο όπου ο Σύλλογος εκπαιδευτικών θα κάνει παρέμβαση με θέμα τα παραπάνω.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ         ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ