Την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου, τίμησαν οι εκπαιδευόμενοι του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας.

Πρόκειται για μια γιορτή που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών. Αρχικά, οι εκπαιδευόμενοι καλημέρισαν τον διευθυντή του σχολείου στη μητρική τους γλώσσα, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσαν έναν πίνακα, στον οποίο ανέφεραν  χώρα καταγωγής, μητρική και πατρική γλώσσα. Από τον πίνακα αυτόν προέκυψε ότι στο στην τρέχουσα σχολική χρονιά μιλιούνται δεκαέξι μητρικές γλώσσες: ελληνικά, αλβανικά, βουλγαρικά, σέρβικα, ρώσικα, ουκρανικά, αρμένικα, ισπανικά, αραμαϊκά, δανέζικα, ντάρι-περσικά, ουρντού, φαρσί, αραβικά, κουρδικά και τουρκικά.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε παρουσιάστηκε η εξέλιξη της ιστορίας των γλωσσών και της γραφής καθώς και βίντεο που αναδεικνύουν τη «δύναμη των λέξεων». Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκε το γλωσσάρι των νέων και των κρατουμένων, ως περιπτώσεις ειδικής γλώσσας.  Τέλος, ένας εκπαιδευόμενος, εκπρόσωπος ομάδας που μιλάει την ίδια μητρική γλώσσα, έγραψε σε ειδική επιφάνεια τη λέξη «ελευθερία» στη γλώσσα καταγωγής του.

Με πληροφορίες kosmoslarissa

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ