Η Χαρά Κεφαλίδου στην δευτερολογία της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι το μόνο θέμα που θα έπρεπε ουσιαστικά να νομοθετηθεί σήμερα, αφορά στο μοντέλο και τα όργανα διοίκησης των .

Η εμπιστοσύνη στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ και στο Αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου οφείλει να συνοδεύεται από την ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων, στους πανεπιστημιακούς θεσμούς εποπτείας και ελέγχου, στην αξιολόγηση αποτελεσμάτων και τη λογοδοσία.

Στη συνέχεια η Βουλευτής κατέθεσε υπογεγραμμένη από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ολοκληρωμένη αντιπρόταση μοντέλου διοίκησης, που σέβεται την ανεξαρτησία που οφείλει να έχει το πανεπιστήμιο, με τη μορφή τροπολογίας και ζήτησε να μοιραστεί σαν καθοριστική συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συζήτηση. Προτάσεις που αναδεικνύουν τη διαφορετική οπτική, αλλά ταυτόχρονα εισάγουν συγκεκριμένες αλλαγές, ιδιαίτερα σε θέματα που το σχέδιο νόμου και οι προβλέψεις του θα δημιουργήσουν σοβαρά διοικητικά προβλήματα στην υλοποίησή τους.

Τέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα την τόλμη να τοποθετείται συγκεκριμένα και με κρυστάλλινο λόγο στα θέματα Παιδείας και υπογράμμισε ότι: «θα ψηφίσουμε όλες εκείνες τις διατάξεις που θεωρούμε στη σωστή κατεύθυνση, που προάγουν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Καταψηφίζουμε (λέμε ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ) και είμαστε οι μόνοι που καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση όπως πάντα σε ό,τι διαφωνούμε».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

«Αγαπητοί συνάδελφοι

Πριν 11 χρόνια, ο νόμος Διαμαντοπούλου, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, έδειξε ότι ούτε η κοινωνία ήταν ώριμη για το καινούργιο που ερχόταν, ούτε οι φοιτητές. 11 χρόνια μετά, έχουμε περάσει μνημόνια, έχουμε περάσει πανδημίες, έχουμε όλοι άλλες εμπειρίες και άλλες προσδοκίες.

Η συνολική αποτίμηση που γίνεται για το Ν/Σ του Υπ. Παιδείας δεν επιτρέπει, (παρά τις θετικές ρυθμίσεις), να θεωρηθεί ότι είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που ανοίγει νέους ορίζοντες. Συνεχίζει την υπάρχουσα στασιμότητα και απέχει σημαντικά από αυτά που το Ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται για να κάνει το άλμα που οι καιροί απαιτούν.

Και σας ρωτώ κύριοι συνάδελφοι, αν όχι τώρα πότε;

Στο πρόγραμμα της ΝΔ που τόσο συχνά αναφέρεστε, μιλάτε για ένα σύγχρονο, ποιοτικό, εξωστρεφές πανεπιστήμιο.

Το μόνο θέμα που θα έπρεπε ουσιαστικά να νομοθετηθεί σήμερα θα έπρεπε να αφορά στα επίπεδα και τα όργανα Διοίκησης των ΑΕΙ. Η εμπιστοσύνη στα όργανα Διοίκησης των ΑΕΙ και στο Αυτοδιοίκητο πρέπει να συνοδεύεται από:

ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων,
πανεπιστημιακούς θεσμούς εποπτείας και ελέγχου,
αξιολόγηση αποτελεσμάτων και λογοδοσία.
Τα συμβούλια πρέπει να έχουν προγραμματικό και ελεγκτικό ρόλο και ταυτόχρονα κύρος, ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά:

στην προσέλκυση ιδιωτικών πόρων και
στη διασύνδεση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας.
Για το λόγο αυτό ο Πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ και ως αυτοτελής μονάδα Διοίκησης και ελεγχόμενος, δεν πρέπει να είναι μέλος του συμβουλίου.

Αυτός είναι ο πυρήνας της δικής μας Τροπολογίας, της δικής μας πρότασης νόμου που καταθέσαμε και τη θέσαμε σε διαβούλευση με τους συναδέλφους βουλευτές.

Πιστέψτε με, το να επιχειρείς σε ένα ολιγάριθμο σχήμα να συγκεντρώσεις ανεξέλεγκτες και μεγάλες εξουσίες, είναι μια αντίφαση όταν ειδικά δηλώνεις ότι ο στόχος σου είναι να καταπολεμηθεί η αδιαφάνεια, η ασυδοσία, η διαπλοκή και η έλλειψη λογοδοσίας.

Είναι ιστορική ευθύνη αλλά και ιστορική ευκαιρία σας όχι μόνο για να ανταποκριθείτε και στις δικές σας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Είναι η ευκαιρία που τη ζητάμε ούτε για εσάς ούτε για εμάς, αλλά για τη χώρα και για τα νέα παιδιά.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί και συνεχίζει με συγκεκριμένες προτάσεις, έχω ήδη ενημερώσει την κα Υπουργό ότι θα καταθέσω κι άλλες προτάσεις σε αυτόν τον τόσο ελλειμματικό διάλογο κα Υπουργέ. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι η κα Υπουργός δεν πρόκειται να κοιτάξει ούτε μία σειρά από αυτά που θα τις δώσω, διότι θεωρεί ότι το θέμα έληξε. Έχει την πλειοψηφία, ο γάμος σχόλασε. Δεν είναι έτσι κα Κεραμέως. Ούτε τον διάλογο αντέχετε, ούτε τον διάλογο μπορείτε να υπερασπιστείτε, διότι είναι προσχηματικός. Και θα σας το πω γιατί. Γιατί όταν μας καλέσατε τον Μάρτιο να συνεννοηθούμε, μας αναφέρατε κάποιες σκέψεις, που δεν είχαν όμως τίποτα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της Διοίκησης των πανεπιστημίων. Όλο αυτό και οι πρυτάνεις και εμείς, το είδαμε όταν τελικά καταθέσατε τις θέσεις σας στη διαβούλευση. Δηλαδή πριν τρεις εβδομάδες. Αν εσείς θεωρείτε ότι ο χρόνος είναι αρκετός για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, όταν μέχρι τώρα ξέρετε ότι η κορωνίδα του νομοσχεδίου είναι ο τρόπος Διοίκησης εγώ θα δεχτώ ότι αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε και τη σοβαρότητα του σχεδίου αλλά και τον διάλογο.

Και προχωράω. Για μια ακόμη φορά θέλω να δώσω μια απάντηση και στην κα Κεραμέως και στον κο Πρωθυπουργό όταν μας θεωρεί, ότι με το επιχείρημα ότι εμείς ψηφίζουμε, γιατί θα ψηφίσουμε κύριοι συνάδελφοι, θετικά στα περισσότερα από τα άρθρα, αυτό μας εκθέτει. Μας εκθέτει το ότι παραμένουμε σοβαροί σε μια περίοδο που η συνέπεια και η ευθύνη έχουν καταντήσει άγνωστες λέξεις για το Κοινοβούλιο; Μας εκθέτει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνεται και φεύγει από τη Βουλή γιατί δεν έχει το θάρρος της γνώμης του;

Παρακαλώ πάρα πολύ θέλω να ξέρετε ότι είμαστε ο μόνος πολιτικός φορέας που όταν συμφωνούμε σε κάτι το κάνουμε με θάρρος, με γενναιότητα και καταθέτοντας προτάσεις. Όταν διαφωνούμε, επίσης έχουμε το θάρρος της γνώμης μας.

Δεν περιμέναμε να επιβραβεύσετε την άποψή μας αλλά δε θα μας εγκαλείτε κιόλας επειδή ψηφίζουμε ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΗΣ , σε ένα νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά θεωρούμε ότι έχει ένα εμβληματικό άρθρο και είναι η Διοίκηση των πανεπιστημίων.

Και ξέρετε κάτι; Όλο αυτό αποκαλύπτει άγχος, αποκαλύπτει αμηχανία γιατί αρχίσατε να αντιλαμβάνεστε ότι η επόμενη ημέρα, που δεν θα είναι ημέρα νομοθέτησης αλλά ημέρα υλοποίησης ενός νομοσχεδίου το αδιέξοδου, θα βρεθείτε μπροστά σε πολύ μεγάλα προβλήματα.

Εμείς έχουμε την τόλμη και ξέρετε πάντα ότι η θέση μας στα θέματα Παιδείας είναι κρυστάλλινη.

Μας κατηγορήσατε ότι λέμε ότι υπερνομοθετείτε. Και η απάντησή σας ήταν «μα φυσικά αφού υπάρχει κωδικοποίηση». Εγώ θα το δεχτώ κα Κεραμέως, ότι είναι εξαιρετική πρωτοβουλία η κωδικοποίηση ενός νομοθετήματος διότι έτσι μόνο μπορεί εργαλείο αξιοποίησης από όλους όσοι εμπλέκονται. Θα σας πω όμως το εξής, αυτό που δεν λέτε. Ότι η κωδικοποίηση αφορά ήδη ψηφισμένες διατάξεις. Που σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των διατάξεων είναι νόμοι είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, νόμοι για τους οποίους ήδη έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας. Κάνετε και μια άλλη κουτοπονηριά. Παίρνετε μία διάταξη και τη σπάτε σε πολλές μικρές για να φανεί ότι αβγαταίνουν τα ΝΑΙ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Εγώ να δεχτώ ότι κάνει πιο αποτελεσματική την κωδικοποίησή σας. Όμως αυτό σημαίνει ότι δεν θα το χρησιμοποιήσετε ως επιχείρημα για να μας πείτε έχετε τόσα ΝΑΙ και τόσα ΟΧΙ, είναι δυνατό να κάνετε θέμα για 10 άρθρα; Αυτό δεν υφίσταται ως επιχείρημα κα Κεραμέως. Και θέλω να σας πω ότι όταν μέσα σε αυτή την αίθουσα έχουμε ζήσει τόση τοξικότητα και τόσο λαϊκισμό, περιμένω ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ για να εκμεταλλευτείτε πολιτικές σκοπιμότητες. Επομένως να γιατί δεν πρέπει να απορείτε για τη θετική μας στάση στον μεγαλύτερο αριθμό των διατάξεων.

Και κλείνω, κλείνω πραγματικά κε Πρόεδρε, λέγοντας ότι αν πράγματι θέλουμε να περιμένουμε μια καλύτερη μέρα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, εμείς είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε την ονομαστική ψηφοφορία που έχουμε βάλει αλλά να αποσύρετε και εσείς όλο το Κεφάλαιο Β’ που αφορά στον τρόπο Διοίκησης των πανεπιστημίων γιατί ξέρετε ότι μόνο έτσι θα δείξετε ότι κατανοείτε την ευθύνη σας για ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, το ξαναλέω, εμβληματικό, το οποίο θα περάσει χωρίς την ευρεία συναίνεση που πρέπει να έχουν όλα τα νομοσχέδια Παιδείας και εσείς έχετε καταφέρει να έχετε και στα οκτώ νομοθετήματα όλο τον εμπλεκόμενο κόσμο, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, την κοινωνία, τους γονείς και όλα τα πολιτικά κόμματα απέναντι.

Ευχαριστώ».