Η Ρωσική γλώσσα είναι μία από τις πιο όμορφες και διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο και η πιο δημοφιλής μητρική γλώσσα στην Ευρώπη.

Είναι μια Σλαβική γλώσσα της Ινδοευρωπαϊκής οικογένειας και ομιλείται ως μητρική γλώσσα από 157,1 εκατομμύρια ανθρώπους και ως δεύτερη γλώσση από ακόμη 60 εκατομμύρια. Είναι μία πανέμορφη γλώσσα που αρκετοί θα ήθελαν να μάθουν αλλά σε γενικές γραμμές θεωρείται δύσκολη, ίσως λόγω του διαφορετικού αλφάβητου, που όμως δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Τι θα γινόταν αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να μάθετε το κυριλλικό αλφάβητο μέσα σε δυο μέρες; Τι πραγματικά μπαίνει ανάμεσα σε εσάς και στο να μπορείτε να διαβάσετε Τολστόι στο πρωτότυπο; Αν χρειάζεστε πιο πειστικά επιχειρήματα, δείτε τους καλύτερους λόγους για μάθετε Ρωσικά. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι κάνοντας , δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο που να μην μπορείτε να μάθετε με ευκολία!

1. Τα Ρωσικά είναι μία από τις πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο

Στη λίστα με τις ευρέως ομιλούμενες γλώσσες παγκοσμίως, τα ρωσικά έρχονται στην όγδοη θέση. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, είναι η γλώσσα που ομιλείται περισσότερο στην Ευρώπη. Από γεωγραφικής άποψης, η εκμάθηση ρωσικών θα σας ανοίξει πόρτες όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και το Ισραήλ. Είναι επίσης μια δημοφιλής δεύτερη γλώσσα για μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.

2. Οι Ρώσοι δεν μιλούν πολλά αγγλικά

Εάν σκέφτεστε να επισκεφθείτε τη Ρωσία ή να μείνετε εκεί δεν θα πρέπει να υπολογίζετε πολύ στα αγγλικά σας. Μόνο περίπου το 5% των Ρώσων γνωρίζουν αγγλικά ενώ στις περισσότερες πόλεις της Ρωσίας δε θα βρείτε ούτε ταμπέλες γραμμένες στο λατινικό αλφάβητο. Δεν το λες και ό,τι πιο εύκολο για έναν τουρίστα. Άλλωστε δεν χρειάζεται να μάθετε άπταιστα ρωσικά για αυτό το σκοπό. Αρκεί να γνωρίζετε το κυριλλικό αλφάβητο και μερικές φράσεις για να μπορείτε να συνεννοηθείτε!

3. Η Ρωσία δεν είναι ένας κόσμος κάπου μακριά

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η Ρωσία είναι κάπου μακριά και δεν έχει τίποτα κοινό με τους Ευρωπαίους. Δεν θέλω να σας σοκάρω, αλλά η Ρωσία είναι (και) Ευρωπαϊκή χώρα. Μπορεί το μεγαλύτερο έδαφος της να βρίσκεται στην Ασία αλλά πολιτισμικά είναι πιο κοντά στην Ευρώπη. Επίσης μπορείτε από την Αθήνα να βρεθείτε στην Μόσχα μέσα σε 6 ώρες.

4. Τα Ρωσικά δίνουν ευκαιρίες για εργασία και σπουδές

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εργασία και σπουδές στη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα, φυσικού αερίου και πετρελαίου και υπάρχουν πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε αυτούς τους κλάδους. Ένας άλλος λόγος για να σπουδάσετε στη Ρωσία είναι επειδή είναι γεμάτη υπέροχες ευκαιρίες για επιστήμονες και σπουδές. Σύμφωνα με μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι ρωσικές επιστημονικές δημοσιεύσεις για τη χημεία, τη γεωλογία και τη βιολογία είναι οι δεύτερες πιο δημοφιλείς (μετά τα αγγλικά). Εάν γνωρίζετε και αγγλικά και ρωσικά, μπορείτε να σημειώσετε μεγάλη πρόοδο στην επιστήμη. Σκεφτείτε το!

5. Θα κατανοήσετε καλύτερα τη ρωσική κουλτούρα

Κάθε γλώσσα συνδέεται στενά με τον πολιτισμό που την περιβάλλει. Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσετε πραγματικά έναν άλλο πολιτισμό είναι να μάθετε τη γλώσσα των ανθρώπων του. Ως εκ τούτου, ένας άλλος καλός λόγος για να μελετήσετε τα ρωσικά είναι ότι θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της Ρωσίας. Το καλύτερο είναι ότι θα μπορέσετε να απολαύσετε τον κόσμο της υπέροχης ρωσικής λογοτεχνίας και ποίησης. Mερικοί από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και ποιητές ήταν Ρώσοι, όπως οι Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Μπουλγκάκοφ, Γκόρκι, Πούσκιν κ.α.

Αναφέραμε μόνο λίγους από τους λόγους για να μάθετε αυτήν την πανέμορφη και εντυπωσιακή γλώσσα. Αν για κάποιους από αυτούς ή για άλλους λόγους θέλετε να μάθετε ρωσικά, η δυσκολία της γλώσσας είναι το τελευταίο που πρέπει να σας απασχολεί. Στο instateacher.gr θα βρείτε πιστοποιημένους και έμπειρους καθηγητές για ιδιαίτερα μαθήματα ρωσικών, που θα σας κάνουν το μάθημα… παιχνίδι!