Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν η Β΄ ΕΛΜΕ Θεσ/κης και η Ένωση Γονέων Θέρμης στο κοινοτικό κατάστημα Τριλόφου, την Τρίτη 25/9/2018, για το ζήτημα των των , από το σπίτι τους στο σχολείο που φοιτούν. Συμμετείχαν και πήραν το λόγο οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας Θέρμης και Θερμαϊκού, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, μαθητές και γονείς.

Β΄  Ε.Λ.Μ.Ε.-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε από όλους, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για άλλη μια χρονιά και φέτος οι μαθητές, εξαιτίας της ΚΥΑ  (2013) που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, και το οποίο παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει άλυτο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, εκατοντάδες μαθητές να μην έχουν κανένα μέσο μεταφοράς και να αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια ενώ άλλοι  μετακινούνται με λεωφορεία που δεν εξασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνησή τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο Δήμο Θέρμης ( 2ο Γυμν. Θέρμης, 2ο Λύκειο Μίκρας, 1ο Λύκειο Μίκρας,  2ο Γυμνάσιο Μίκρας, Βασιλικά). Οι ελλείψεις στις γραμμές του ΟΑΣΘ, δεν επιτρέπουν την εξυπηρέτηση όλων των μαθητών και η έλλειψη ειδικού πεζόδρομου κάνει επικίνδυνη τη μετάβαση των παιδιών στο σχολείο τους.

Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη κατασκευής νέας πεζογέφυρας ή η μετακίνηση της ήδη υπάρχουσας κοντά στο σχολείο , έτσι ώστε να χρησιμοποιείται από τους μαθητές του 1ου Λυκείου Θερμαϊκού. Τονίστηκε ότι το σχολείο βρίσκεται πάνω σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με              4 λωρίδες  στο καθένα από τα δύο ρεύματα, γεγονός που κάνει τη διάσχιση του δρόμου επικίνδυνη για τα παιδιά.

Τονίστηκε επίσης η έλλειψη γραμμής του ΟΑΣΘ για μεταφορά μαθητών στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, από μακρινές περιοχές, και η μη ανταπόκριση του ΟΣΕΘ στο αίτημα των φορέων του σχολείου για τροποποίηση ήδη υπάρχοντος δρομολογίου στην περιοχή. Συνέπεια αυτής της έλλειψης ήταν η μετεγγραφή αρκετών μαθητών σε άλλα σχολεία τα οποία ήδη ήταν υπερπλήρη. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει γραμμή που εξυπηρετεί ιδιωτικό (!) σχολείο.

 

 

Κοινή πρόταση μας  είναι: Δημόσια μέσα μεταφοράς με έλεγχο των ΔΗΜΩΝ, όπως συμβαίνει ήδη σε κάποιες περιπτώσεις. Ζητάμε δημόσια και ασφαλή μέσα μεταφοράς  των μαθητών υπό τον διαρκή έλεγχο των Δήμων.

 

Η αιτία αυτού του μεγάλου προβλήματος είναι η ίδια που κλείνει τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, που δεν διορίζει εκπαιδευτικούς, που συγχωνεύει τμήματα και σχολεία. Η υποχρηματοδότηση, η εξοικονόμηση χρημάτων, οδηγεί εδώ και χρόνια στη θυσία του δικαιώματος των παιδιών στη μόρφωση,  χωρίς εμπόδια και φραγμούς.

 

Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε από την ένωση γονέων, γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικούς   να γίνει κινητοποίηση όλων των φορέων για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Η ένωση γονέων μαζί με τη Β΄  ΕΛΜΕ, καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να πλαισιώσουν μαζικά τη συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018  στις 8:30 π.μ.  μπροστά στο 2ο Λύκειο Μίκρας.