Γαβρόγλου: Πότε έρχεται το νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική στα ΑΕΙ και τις αλλαγές στο Λύκειο

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔25/02/2019 - 14:18 | Author: Newsroom Ipaidia

| | "Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια που θα αφορά το Διεθνές πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ελπίζουμε τα υπόλοιπα ιδρύματα .Εκεί θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για το Λύκειο". Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον news24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Για τη Γ' Λυκείου:

"Εδώ και έναν χρόνο επεξεργαζόμαστε τα προγράμματα σπουδών και την ύλη για την Γ Λυκείου του 2020. Οι επιστημονικές ενώσεις κατάθεσαν τις προτάσεις τους. Έχουμε πάρει την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προχωράμε σε αποδοχή με κάποιες τροποποιήσεις ενδεχομένως. Το ανακοινώνουμε από τώρα αντί του Ιουνίου σεβόμενοι τους γονείς και τους φροντιστές. Συζητάμε για τέσσερα μαθήματα έξι ώρες το κάθε μάθημα με λελογισμένη αύξηση της ύλης. Κάθε αύξηση της ύλης δεν είναι υποχρεωτικά αποστήθιση."

Για τα Λατινικά:

"Η αρχική μας σκέψη ήταν ότι καταργούνται τα λατινικά από μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι μαθητές και αντικαθίστανται από την κοινωνιολογία. Τα λατινικά γίνονται κατ' επιλογήν μάθημα στην Γ' λυκείου. Θα μπορούν να επιλέξουν τα παιδιά ανάμεσα στα λατινικά, τις ξένες γλώσσες και το σχέδιο. Τα προαιρετικά μαθήματα δεν εξετάζονται για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά για το απολυτήριο πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν"

Για τις θέσεις της ΝΔ:

"Να μας πει η ΝΔ τι ακριβώς λέει επί του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα καταγγέλλουν ότι είναι πρόχειρο και βιαστικό, κάνουν κριτική επί της διαδικασίας. Την καλώ να μας πει: Δέχονται την Γ λυκείου όπως είναι σήμερα; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σήμερα Γ Λυκείου, είναι το προπαρασκευαστικό έτος για την ανώτατη παιδεία. Το θέμα της ύλης είναι επιστημονικό, δεν είναι πολιτικό. Τα πρόσωπα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχουν επιλεγεί με κομματικά κριτήρια. Είναι αδιέξοδο να συζητάμε τις λύσεις χωρίς να έχουμε εντοπίσει ποιο είναι το πρόβλημα. Για εμάς το πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Γ Λυκείου."

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις:

3 Σεπτεμβρίου 2018 κάναμε μια συνολική εξαγγελία για τις πανελλαδικές. Πρώτα η ύλη, αμέσως μετά οι οδηγίες για τον τρόπο που θα τίθενται οι ερωτήσεις, αμέσως μετά το σύστημα εισαγωγής. Θα συμπληρώνεται ένα μηχανογραφικό, στις σχολές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση θα πηγαίνουν χωρίς εξετάσεις με το απολυτήριό τους, στις υπόλοιπες θα δίνουν εξετάσεις. Μιλάμε για χιλιάδες θέσεις για τις οποίες δεν θα χρειάζονται εξετάσεις.

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο ipaideia.gr

Για τα Θρησκευτικά:

Η συγγραφή ενός βιβλίου παίρνει περίπου 1,5 χρόνο. Είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή του βιβλίου των θρησκευτικών. Με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος.

Για τα Πανεπιστήμια:

Θα λειτουργήσουν νέες σχολές και τμήματα όπως είναι η Νομική Πάτρας, το αγγλόφωνο τμήμα στη Φιλοσοφική Αθήνας, ξενόγλωσσο τμήμα στα Τρίκαλα, το Διεθνές πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη λειτουργίας θα γίνει από τον προσεχή Σεπτέμβριο και από τον Σεπτέμβριο του 2020. Το άνοιγμα προς τα έξω πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα υπονομεύει την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια:

Η πολιτεία υπάρχει και για να προστατεύει την κοινωνία από αυτά που δεν ξέρει. Στις ΗΠΑ οι φοιτητές χρωστούν 1,5 τρισ. από τα δάνεια που έχουν πάρει για να πληρώσουν τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει απίστευτες φούσκες ως προς τον δανεισμό. Εγώ εργάστηκα στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ, αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή εργαστήκαμε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημιουργία τους στη χώρα μας.

Για τις προσλήψεις:

Για τους 485 δικαιωθέντες του ΑΣΕΠ το 2008 ήδη έχουν αρχίσει οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το διορισμό τους. 4500 εκπαιδευτικοί για παιδιά με ειδικές ανάγκες θα προσληφθούν για το νέο έτος. Έχουμε δεσμευτεί για 5250 προσλήψεις για το 2020 και για άλλους τόσους το 2021.

Νέες Πανελλήνιες- Αλλαγές στη Γ Λυκείου: Tι λένε οι επιστήμονες για το αλαλούμ με τη διδακτέα ύλη

Νέες Πανελλήνιες – Αλλαγές στη Γ Λυκείου: Η πρόταση του ΙΕΠ

Νέες Πανελλήνιες: Όλες οι αλλαγές σε ύλη και εξετάσεις  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: