Στην απόφαση να ανασταλεί συμβολικά σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, η λειτουργία της σχολής προχώρησαν οι πρυτανικές αρχές και η Κοσμητεία της σχολής του , λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε χθες, όταν μέλη του Ρουβίκωνα ανακατέλαβαν το γραφείο 516 της σχολής, όπου νωρίτερα είχαν απωθηθεί από καθηγητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο μέλημα των πρυτανικών Αρχών και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής σχολής παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ υπογραμμίζουν «για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας».«Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής σχολής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ερώτημα γιατί επελέγη από τα μέλη του «» η Φιλοσοφική σχολή θέτει, μιλώντας στο protothema η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής σχολής, Μαρίζα Φουντοπούλου, καθώς, όπως είπε, δεν είναι όλοι φοιτητές της Φιλοσοφικής, κάνοντας λόγο για το θέμα της υποτίμησης των ανθρωπιστικών σπουδών με προπύργιο την φιλοσοφική σχολή, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος διερωτήθη για την «ύπαρξη φιλικού περιβάλλοντος», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εστίασε στην πολιτεία, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να δοθεί εντολή για εκκένωση του χώρου χωρίς να γίνουν συλλήψεις και γενικότερα η πολιτεία πρέπει να αναλάβει δράση.

«Η κ. Φουντοπούλου χαρακτηρίζει το θέμα του Ρουβίκωνα ως «σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι στο θέμα των καταλήψεων».

Τα μέλη της «παράταξης» Ρουβίκωνας, όπως τη χαρακτήρισε η πρόεδρος της σχολής Μαρία Φουντοπούλου, σε τηλεοπτικές δηλώσεις, είχαν ξεκινήσει να εμφανίζονται σταδιακά από τις 10:15 το πρωί της Τετάρτης μετά την ανθρώπινη αλυσίδα των πανεπιστημιακών μπροστά από το γραφείο 516, με τη λέξη «παράταξη» να ερμηνεύεται και ως μια έμμεση προτροπή προς τα μέλη του Ρουβίκωνα να καταφύγουν στη λύση της φοιτητικής παράταξης προκειμένου έτσι – αυτοδικαίως – να αποκτήσουν δικαίωμα παραμονής σε γραφείο στους χώρους της Φιλοσoφικής.

Μιλώντας στο protothema η Μαρίζα Φουντοπούλου ξεκαθάρισε ότι «για να δημιουργηθεί φοιτητική παράταξη πρέπει να δοθεί άδεια από το Πρωτοδικείο και οι εκπρόσωποι των φοιτητών να αναδειχθούν από διαδικασίες στις οποίες συλλογικότητες, όπως ο Ρουβίκωνας έχουν απαξιώσει».

Χθες το πρωί, πάντως οι καθηγητές πραγματοποίησαν «ανθρώπινη αλυσίδα» μπροστά στο γραφείο 516 της Φιλοσοφικής σχολής, το οποίο έχει καταληφθεί από μέλη του «Ρουβίκωνα» σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τα μέλη της να εισέλθουν στο χώρο.

Ο «Ρουβίκωνας» έχει ανακοινώσει ότι κάθε Τετάρτη, μέλη του θα βρίσκονται στη Φιλοσοφική σχολή προκειμένου να ενημερώνουν, όποιον φοιτητή ενδιαφέρεται.

Ωστόσο, οι καθηγητές που έστησαν την «ανθρώπινη αλυσίδα», βρήκαν μπροστά τους φοιτητές οι οποίοι δεν φαίνεται να ενοχλήθηκαν από την παρουσία του Ρουβίκωνα με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

Συγκεκριμένα, ακούστηκε ακόμη και η απειλή από τους φοιτητές, ότι θα «θα περάσουν από πάνω» από τους καθηγητές αν εκείνοι δεν απομακρυνθούν.

Η κίνηση των καθηγητών κρίνεται συμβολική, όπως ανέφερε η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου και οι καθηγητές αναμενόταν να αποχωρήσουν.

Καθηγητές της Φιλοσοφικής σχολής εκτιμούν ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα, διαπιστώνοντας την παρουσία των καθηγητών, δεν θέλησαν να προσέλθουν στην Φιλοσοφική.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, το πρωί, με απόφαση της Κοσμητείας αποφασίστηκε να στηθεί μία ανθρώπινη αλυσίδα όλων των μελών της Φιλοσοφικής. Την ώρα που θα άνοιγε το γραφείο, εμφανίστηκαν. Είναι φοιτητές της Φιλοσοφικής σχολής στην πλειοψηφία τους. Υπήρξε μεγάλη ένταση και κάποια σπρωξίματα. Είναι λυπηρό να φτάνουμε σε τέτοια αντιπαράθεση των καθηγητών με τους φοιτητές τους», δήλωσε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρίζα Φουντοπούλου, Πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας.

«Μας ρώτησαν γιατί είμαστε εκεί και εμείς τους απαντήσαμε ότι δεν ανήκει σε αυτούς και ότι ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στην κυριότητα της φιλοσοφικής σχολής. Υπήρξε ένταση, διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα εργαλεία δεν είναι καλά. Υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση, υπήρξε προσπάθεια να μπουν στο χώρο και δεν τα κατάφεραν» περιέγραψε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν η κυρία Φουντοπούλου.

Σύνοδος πρυτάνεων

Έκκληση προς την πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της για τη κατάληψη της Φιλοσοφικής Αθηνών από τον «Ρουβίκωνα» , απευυθύνει με ανακοινωθέν η Σύνοδος Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, διαφορετικά, «σε λίγο θα είναι πολύ αργά», όπως τονίζουν οι πρυτάνεις, καθηγητές Άγγελος Κότιος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης και Βασίλης Χρυσικόπουλος, Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως «σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ότι πιο ξένο προς την επιστήμη».

Η εξέλιξη στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, τονίζουν οι Πρυτάνεις, είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών κατάληψης δημοσίων χώρων, που αποκλείουν την νόμιμη χρήση τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέτοιες πρακτικές, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, είναι εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρου έρευνας και διδασκαλίας.Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει η Σύνοδος, υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εξάσκησης των φοιτητών μας και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν προασπίζεται τους χώρους και τις υποδομές που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των πολιτών.Η ανοχή στις ενέργειες αυτές, τονίζουν οι Πρυτάνεις, υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό.

Η ΝΔ για το «Γραφείο του Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος για το «Γραφείο του Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αποθράσυνση του Ρουβίκωνα που υπονομεύει καθημερινά κάθε έννοια νομιμότητας φτάνοντας στο σημείο να τρομοκρατεί καθηγητές Πανεπιστημίου που αντιστάθηκαν στη βία του, έχει έναν και μόνο υπαίτιο: την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ.Με το δόγμα της ανοχής στις “συλλογικότητες” και τον νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο της ανομίας, πλέον όλα επιτρέπονται. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σε καμία κανονική χώρα».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ