Φίλης: H απορρύθμιση των ιδιωτικών σχολείων πλήττει όλους τους μαθητές της χώρας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/07/2020 - 09:16 | Author: Newsroom Ipaidia

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Φίλης σε συνέντευξή του στο Mega αναφέρει: «Παρουσιάσαμε δέκα σημεία, δέκα κατευθύνσεις για τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό με ασφάλεια για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Τι πρέπει να κάνει το υπουργείο, υιοθετώντας μια αποκεντρωμένη λογική, τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι για την κτιριακή υποδομή, τι πρέπει να γίνει με την αυξημένη στελέχωση των σχολείων για να ανταποκριθούν στις ιδιόμορφες -ελπίζουμε για τελευταία χρονιά- συνθήκες. Με προσλήψεις όχι μόνο μέσα στις τάξεις αλλά και στην καθαριότητα και άλλους τομείς...Να εμπλουτιστούν τα σημεία μας, να πουν τη γνώμη τους οι ειδικοί, και να δούμε το Σεπτέμβριο τους μαθητές στις τάξεις. Με αυτό έπρεπε να απασχολείται, κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή το υπουργείο, τέλη Ιουλίου πια, και όχι να απορρυθμίζει την εκπαίδευση με αρνητικές νομοθετήσεις. Ο χρόνος τρέχει».

Αναφερόμενος στο νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης δήλωσε: «...Το νέο νομοθέτημα απορρυθμίζει και υποβαθμίζει τα ιδιωτικά σχολεία. Είναι ένα νέο μνημόνιο για αυτά. Να έχουμε κατά νου, τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση. Με βάση το Σύνταγμα, η εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, υπόκειται στην εποπτεία του κράτους. Είναι για αυτό ιδιαίτερη η εργασιακή σχέση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών...Με το νέο νόμο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απολύονται αναιτιολόγητα. Το δίκαιο των σχολαρχών επιβάλλεται, μαζί με την πλήρη εμπορευματοποίηση.

Για αυτό και ο μόνος φορέας που στηρίζει την κα Κεραμέως σε αυτό το νομοθέτημα είναι το σωματείο των ιδιοκτητών. Πιο καθαρό δεν γίνεται. Ακόμα και στο σύλλογο των καθηγητών μπορεί να συμμετέχει πλέον ο ιδιοκτήτης, πρώτη φορά, εφόσον έχει κάποια ιδιότητα εκπαιδευτικού. Καταλαβαίνετε πως μπορεί να παρεμβαίνει και να επηρεάζει το αμιγώς εκπαιδευτικό έργο αυτός, ένας επιχειρηματίας. Οι αλλαγές πλήττουν τους πάντες. Όχι μόνο μαθητές και εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά, αλλά σκεφτείτε, και τους μαθητές των δημοσίων σχολείων, που θα διαπιστώσουν με αρνητικό τρόπο την εμπορευματοποίηση του βαθμού που θα κατακτήσουν άλλοι. Γιατί ως γνωστόν, το απολυτήριο παίζει ρόλο στην εισαγωγή στα ΑΕΙ».  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: