Εκπαιδευτικοί: Χειραγώγηση και έλεγχος των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/12/2020 - 12:45 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 27/12/2020 - 12:49

Μετά την πανωλεθρία των ηλεκτρονικών εκλογών – παρωδία στις 7/11/20, η κυβέρνηση της ΝΔ, με μια κατάπτυστη τροπολογία που έφερε στο νόμο διάλυσης της τεχνικής εκπαίδευσης, προχωράει στη συγκρότηση νόθων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αναφέρει η Ε΄ ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης  σε ανακοίνωση της.

Αντικαθιστά αυτούς που «εκλέχθηκαν» στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με τις εκλογές – παρωδία, αν παραιτηθούν ή εκλείψουν, από οποιονδήποτε (με 15ετή υπηρεσία) που θα διορίσει το υπουργείο! Εισάγεται, δηλαδή, ο θεσμός του δοτού αιρετού και επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή της χούντας, από μια κυβέρνηση που αρνείται να αναγνωρίσει την οδυνηρή ήττα που υπέστη στις 7 Νοέμβρη, μετά τη σχεδόν καθολική αποχή του κλάδου μας από τις ηλεκτρονικές “εκλογές”- παρωδία που οργάνωσε (90% αποχή).

Το Υπουργείο Παιδείας παραβλέπει το μεγάλο μήνυμα των εκπαιδευτικών που με τη μαζική  αποχή του δεν αναγνωρίζει τις εκλογές - παρωδία που οργάνωσε το Υπουργείο. Αγνοεί την εκφρασμένη στάση όλων των παρατάξεων που όχι μόνο δεν πήραν μέρος σε αυτό το φιάσκο, αλλά και απέσυραν τα ψηφοδέλτια και τους υποψηφίους τους. Ο αυταρχικός κατήφορος της Υπουργού δεν έχει τέλος. Για να νομιμοποιήσει τις επιλογές της φέρνει τη μία μετά την άλλη ρύθμιση για ψήφιση στη βουλή.

Είναι γνωστό, με βάση διατάξεις του Συντάγματος, ότι η υποψηφιότητα για εκλογή σε συλλογικό όργανο είναι εθελοντική και δεν ανακοινώνεται αποτέλεσμα όταν ο υποψήφιος παραιτηθεί, ακόμα και αν έχει προηγηθεί ανακήρυξή του. Αυτό ξεπεράστηκε με κατάλληλες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια.

Ακόμη ότι δεν υφίσταται αδιάβλητη ψηφοφορία όταν δεν είναι γνωστή η κατάσταση ψηφισάντων με την υπογραφή του κάθε ψηφοφόρου που αποδεικνύει ότι ψήφισε ο ίδιος (απαραίτητη η κατάθεσή της στη δικαιοσύνη για τη νομιμοποίηση του αποτελέσματος). Το ξεπέρασαν και αυτό αρνούμενοι, εντελώς αυθαίρετα, να χορηγήσουν τις καταστάσεις ψηφισάντων στα πρωτοβάθμια σωματεία τα οποία υπογράφουν, σύμφωνα με το νόμο διεξαγωγής των εκλογών, τις καταστάσεις αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Καθόρισε μόνη της η υπουργός παιδείας τις εφορευτικές επιτροπές μετά την άρνηση των ΕΛΜΕ να ορίσουν αντιπροσώπους τους, ακόμη και με τη δυνατότητα συγκρότησης με δύο άτομα.

Όλα καλά και δημοκρατικά εκτελεσμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας. Απλά είναι αντίθετα όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλες οι ΕΛΜΕ και όλοι οι Σύλλογοι Π.Ε., είναι αντίθετες όλες οι ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ) και η κοινή δημοκρατική λογική.

Έρχεται λοιπόν στη Βουλή η Υπουργός και αναρωτιέται “τί πρόβλημα υπάρχει” με τις εκλογές των αιρετών εκπροσώπων, αφού και όλοι να παραιτηθούν θα καλυφθούν οι θέσεις από άλλους πρόθυμους που θα τους επιλέξει η διοίκηση να την υπηρετήσουν. (Νέες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια το επιτρέπουν!). Στη δευτερολογία της όμως μας φύλαγε το καλύτερο... “τι πρόβλημα έχουν οι εν ενεργεία  αιρετοί, θα μπορούσαν και αυτοί να κάνουν αίτηση και να επιλεγούν από την διοίκηση”!

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας βρίσκονται απέναντι στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την υπουργό του αυταρχισμού και μάλιστα τη στιγμή που προωθεί το ένα μετά το άλλο τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Τα σωματεία μας πρέπει να διεκδικούν την ανατροπή της αντιεκπαίδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ και μαζί την παραίτηση της υπουργού της βίας και της νοθείας κ. Κεραμέως.

Κανένα αποτέλεσμα των «ψευτοεκλογών» δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Η διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη. Δεν υπάρχουν «εκλεγμένοι» αιρετοί και κάθε απόπειρα ορισμού τους είναι παράνομη. Οι αιρετοί είναι ήδη παραιτημένοι και η κυβέρνηση αυτό το γνωρίζει. Ο κυβερνητικός εκβιασμός δε θα περάσει!

Δηλώνουμε ότι δεν θα αποδεχθούμε  καμία συμμετοχή εκπαιδευτικών στα νόθα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ) που ετοιμάζουν. Καλούμε τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν, να μην αποδεχθούν να νομιμοποιήσουν τις αυταρχικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, να μην αποδεχθούν το διασπαστικό ρόλο που τους προορίζει να παίξουν, να συμπαραταχθούν με τον κλάδο και τα σωματεία μας και να παραιτηθούν. Θα συμβάλουν στην απόνομιμοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου και στην απαίτηση του κλάδου οι εκλογές για τα Υ.Σ. να πραγματοποιηθούν σε περίοδο που θα είναι δυνατή η ζωντανή παρουσία των εκπαιδευτικών στις εκλογικές διαδικασίες.

Μέχρι τότε να παραταθεί η θητεία των ήδη εκλεγμένων αιρετών.

Στη νέα πρόκληση του Υπουργείου Παιδείας όλοι οι εκπαιδευτικοί απαντάμε με ενότητα. Κανείς διευθυντής, κανείς εκπαιδευτικός να μη δεχθεί να στηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια, να συμμετέχει σε αυτά τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Απαιτούμε:

·      Να αποσυρθεί το άρθρο του ν/σ που προβλέπει την κατάργηση των αιρετών

·      Να καταργηθεί η τροπολογία του ΠΔ 1/2003 που προβλέπει «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες»

·      Να παραταθεί η θητεία των αιρετών, όπως έγινε σε όλα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και να πραγματοποιηθούν εκλογές δια ζώσης όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν

Κανείς αξιοπρεπής εκπαιδευτικός δεν θα μετατραπεί  σε ενεργούμενο της διοίκησης και του υπουργείου! Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα συμβούλια δεν θα αναγνωριστούν από την ΕΛΜΕ και όποιοι τα στελεχώσουν θα διαγραφούν από τα σωματεία μας με απόφαση τους.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: