Εκπαιδευτικοί: «Στόχος του Υπουργείου να εξοβελιστούν οι αιρετοί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/12/2020 - 12:11 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να ενσωματώσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση με την οποία δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης των αιρετών που θα υποβάλουν την παραίτησή τους από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια από διορισμένα μέλη δεν ξάφνιασε κανέναν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λευκάδας και συνεχίζει:

Αντίθετα, καθιστά πλήρως αναγνώσιμη και ερμηνεύσιμη την αδιάλλακτη και αλαζονική στάση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει μονομερώς, με υποψηφίους που είχαν αποσύρει την υποψηφιότητά τους (!), στις εκλογές-παρωδία. Αποδεικνύεται περίτρανα πια πως στόχος του Υπουργείου ήταν να εξοβελιστούν οι αιρετοί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ώστε να λειτουργούν χωρίς τον έλεγχο των εργαζομένων.

Η απονομιμοποίηση των εκλογών-παρωδία μέσω της καθολικής αποχής των εκπαιδευτικών ήταν η μόνη στάση αξιοπρέπειας και ορθοστασίας που θα μπορούσε να υιοθετήσει το εκπαιδευτικό κίνημα απέναντι στην αυταρχική τακτική του Υπουργείου. Μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, έχουμε καθήκον ως εκπαιδευτικοί να κρατήσουμε την ίδια ξεκάθαρη και κρυστάλλινη στάση ως το τέλος. Όσοι συνάδελφοι «εξελέγησαν» μέσα από τις εκλογές-παρωδία οφείλουν να παραιτηθούν διότι δεν εκπροσωπούν τον κλάδο. Όμως, το ίδιο οφείλουν να πράξουν και όσοι τυχόν συνάδελφοι διοριστούν στη θέση των παραιτηθέντων συναδέλφων. Διαφορετικά παίζουν το παιχνίδι του Υπουργείου βάζοντας το χεράκι τους στην απόλυτη ποδηγέτηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Στις κρίσιμες συγκυρίες, όταν διακυβεύονται πολλά, ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Σε βάθος χρόνου όλοι θα κριθούμε για τη στάση μας στην «κρίση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων» που κατασκεύασε μόνο του το Υπουργείο Παιδείας. Δεν έχουμε ανάγκη από «σωτήρες». Η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί και να γίνει αποδεκτή από τον εκπαιδευτικό κόσμο είναι να ακυρωθούν οι εκλογές-παρωδία, να δοθεί παράταση στα υφιστάμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια και να γίνουν αργότερα εκλογές, σε περίοδο ύφεσης της πανδημίας, με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και παραδόσεις του κλάδου.

Ένα είναι σίγουρο. Οι ιστορικοί του μέλλοντος, που θα ασχοληθούν με την εκπαιδευτική πολιτική του νεοελληνικού κράτους, θα επισημάνουν με μελανά χρώματα την αντικατάσταση των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από διορισμένους από την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και την Κυβέρνηση της ΝΔ.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: