Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρης τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το πως «Δεν παζαρεύουμε την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ, ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ!

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ !

Ένας μαθητής νεκρός από έκρηξη σε λεβητοστάσιο σχολείου και ο τραυματισμός άλλων δύο δεν είναι ατύχημα, είναι έγκλημα! Πόσα χρόνια φωνάζουμε εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές και διεκδικούμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία; Πώς πρόσφατα από «θαύμα» γλυτώσαμε ατύχημα στο 1ο δημοτικό Ηρακλείου με την κατάρρευση του ταβανιού; Πώς από «θαύμα» δεν έχουμε θρηνήσει θύματα από σεισμό, βραχυκυκλώματα απαρχαιωμένων ηλεκτρολογικών πινάκων, κατάρρευση στεγάστρων ή από επισκευαστικές εργασίες την ώρα λειτουργίας των σχολείων της δικής μας γειτονιάς, που στεγάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες ή στα κλουβιά – κοντέινερ;

Και η απάντηση που παίρνουμε πάντα η ίδια: δεν επαρκεί η χρηματοδότηση! Η ανέγερση και η συντήρηση των σχολείων, ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκισή τους έχουν μεγάλο κόστος και ισχυρίζονται ότι δεν είναι ευθύνη ούτε των μεν ( του υπουργείου και της κυβέρνησης) ούτε των δε (της εκάστοτε δημοτικής αρχής) !!!

Αυτό που συνέβη τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, αλλά και κάθε άλλο περιστατικό όπου από «θαύμα» μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν γλυτώσει τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα μας έχει εξοργίσει, μας έχει συγκλονίσει και είναι αποτέλεσμα της κρατικής αναλγησίας, της εγκληματικής πολιτικής που έχει κυριολεκτικά παραδώσει τα σχολεία στην «τύχη» τους με υποχρηματοδότηση, με ελλείψεις ακόμα και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας κι ασφάλειας. Αυτό είναι το αποκεντρωμένο σχολείο που θέλουν να φτιάξουν! Αλήθεια πόσο κοστίζει η ζωή ενός παιδιού;

Μας προκαλεί οργή  το γεγονός ότι στην εποχή που η πρόοδος και η επιστήμη κάνουν άλματα, δίνοντας τη δυνατότητα για κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Οι υπεύθυνοι δε θα βρουν κανένα άλλοθι, δεν κρύβονται οι ευθύνες τους! Να σταματήσουν το πινγκ – πονγκ της μετάθεσης ευθυνών. Η ζυγαριά της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια της Ε.Ε. «γέρνει» στην οικονομική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων για την κερδοφορία τους και όχι στην προστασία των μαθητών μας.

Η ασφάλεια και ο έλεγχος της σχολικής μονάδας είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Απαιτούμε δημόσια σχολεία σε σύγχρονα κτήρια, επισκευασμένα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς , με γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, με στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, με έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Δεν παζαρεύουμε την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους εκπαιδευτικούς των Σερρών και καλεί κάθε συνάδελφο εκπαιδευτικό, κάθε γονέα, τα ΔΣ και τις Ενώσεις Γονέων να δυναμώσουμε τη διεκδίκησή μας προς κάθε αρμόδιο (κυβέρνηση, υπουργεία, δημοτικές αρχές) για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πλήρη και ασφαλή συντήρηση των σχολείων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, γιατί τα σχολεία και τις ζωές των παιδιών μόνο ΕΜΕΙΣ θα τα υπερασπιστούμε!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είμαστε αναλώσιμοι. Καθημερινά δίνουμε αγώνα για τη μόρφωση και την εργασία κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για τη ζωή και την υγεία μας και δε δεχόμαστε να θρηνούμε θύμα ένα μαθητή μας.

Την Πέμπτη 15 του Δεκέμβρη κλείνουμε τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα!! Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ΔΟΕ – ΟΛΜΕ (Αθήνα, Προπύλαια 12:00 και πορεία στο Υπ. Οικονομικών, και σε όλη την Ελλάδα).

Δε συμβιβαζόμαστε με το έγκλημα! Δε θα σωπάσουμε μπροστά στη βαρβαρότητα και το έγκλημα. Δυναμώνουμε την πάλη για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τη ζωή και το μέλλον τους.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ