Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή της κάμερας στην τάξη που θέλει να εφαρμόσει η Δ/νση Ανατολικής Αττικής εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, «Κώστας Σωτηρίου».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

Παρασκευή μεσημέρι 2/10 μέσω  ανυπόγραφων  email από τη Δ/νση Ανατολικής Αττικής  πιέζονται  σχ. μονάδες να προβούν σε ενέργειες για  να υλοποιήσουν την ταυτόχρονη σύγχρονη  εξ αποστάσεως εκπαίδευση ( live streaming, κάμερα στην τάξη, big brother ή όπως αλλιώς θέλουμε να πούμε το μέτρο αυτό) βασισμένα σε ολόφρεσκια εγκύκλιο 121802/ΓΔ4/15-9-2020 του ΥΠΑΙΘ. Αφορμή μαθητές ευπαθών ομάδων για τους οποίους προτείνεται η παραμονή στο σπίτι λόγω πανδημίας covid-19.

Προφανώς από τη Δ/νση  συνειδητοποιούν ;; πόσο έωλο είναι αυτό που επιχειρείται γιατί  κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να  υπογράψει  το εν λόγω email-οδηγία .

Απευθύνονται σε ένα δημοτικό σχολείο ( 3ο Δ.Σ. Κορωπίου) το οποίο ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων οριακά καλύπτει την πρωινή του λειτουργία όχι μόνο για το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά και το πρόγραμμα εφημεριών που απαιτούνται λόγω του ιδιαίτερα περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών. Ούτε λόγος βέβαια για τη λειτουργία  των 3  ολοήμερων τμημάτων  του.

Στα πολλαπλά προβλήματά του παλιού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η σχολική μονάδα έρχεται να προστεθεί  ο ελλιπής τεχνολογικός  εξοπλισμός και τα επανειλημμένα προβλήματα στο διαδίκτυο.

Παραλήπτης ανάλογου εγγράφου γίνεται και  νηπιαγωγείο!!!  (2ο Ν/Γ Λαυρίου). Προσπάθεια για επιβολή ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως για πεντάχρονα στο πιο  βιωματικό και διαδραστικό χώρο μάθησης!

Ο σύλλογος μας   τοποθετήθηκε και αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της απευθείας μετάδοσης από την τάξη  ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ   . H Θέση της ΔΟΕ  Αντίστοιχα όλο τοlive εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα την απέρριψε. Ενισχυτικά και σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αξιοποιήσουμε και την απόφαση για .

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν όλοι γνωρίζουμε κι η Δ/νση καλύτερα απ΄όλους όχι μόνο δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ασφαλή και καθολική λειτουργία των σχολείων μας   αλλά δεκάδες είναι οι τάξεις που συνεχίζουν να μην έχουν το δάσκαλο τους από την αρχή της χρονιάς ενώ τα ολοήμερα και οι υπόλοιπες ανάγκες των σχολείων σε ειδικότητες δεν καλύπτονται. Παρα ταύτα όμως  η Δ/νση τρέχει να εφαρμόσει την εγκύκλιο για κάμερα στην τάξη.

Μοναδικός στόχος η  γρήγορη εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπ. Παιδείας.

Το Υπ. Παιδείας και η Δ/νση δεν ενδιαφέρονται για τους μαθητές που έχουν πρόβλημα παρακολούθησης της σχολικής τάξης. Ξέρουν καλά ότι τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν με αυτό τον τρόπο την τάξη, ούτε να καλύψουν τα μεγάλα κενά της μακρόχρονης απουσίας από τη λειτουργία της λόγω των προβλημάτων υγείας.

Αντίθετα αυτή η διαδικασία θα διαλύσει την εκπαιδευτική διαδικασία της τάξης για όλα τα παιδιά για όλους τους λόγους που έχουμε αποτυπώσει ως σύλλογος.

Αυτό που πραγματικά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών αυτών είναι η ανάθεση κατ οίκον διδασκαλίας όπως κι αν αυτή επιλεγεί να δοθεί στο μαθητή ώστε ο εκπαιδευτικός που θα την αναλάβει να διατηρήσει με κάθε τρόπο την επαφή και την επικοινωνία με το παιδί. Να προσαρμόσει την παιδαγωγική του προσέγγιση  στο γνωστικό επίπεδο και τις ανάγκες του συγκεκριμένου μαθητή  και να προσπαθήσει να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες γνωστικά και ψυχολογικά στηρίζοντάς το σε όλα τα επίπεδα.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τους συλλόγους  διδασκόντων των σχολείων  που έχει προκύψει το θέμα αλλά και σε όποιο άλλο προκύψει ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ  ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού μέτρου της απευθείας μετάδοσης με κάμερα στην τάξη.

Στην κατεύθυνση αυτή να διαμορφώσει πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων που αναδεικνύει όλους τους παιδαγωγικούς, αντικειμενικούς (υποδομές) και άλλους λόγους που καθιστούν την εφαρμογή του μέτρου αδύνατη για τη σχολική μονάδα.

Ο σύλλογος επισυνάπτει σχετικό σχέδιο πρακτικού. ΕΔΩ 

Επισημαίνουμε ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση που επιχειρηθεί να επιβληθεί σε συνάδελφο αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιήσει την Απεργία / Αποχή της ΑΔΕΔΥ και να μην την εφαρμόσει.  Απαιτούμε από τη ΔΟΕ να προκηρύξει και αυτή ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Καλούμε τη Δ/νση

  • να πάψει να λειτουργεί «βασιλικότερη του Βασιλέως» στην εφαρμογή της αντικπαιδευτικής πολιτικής του Υπ. Παιδείας
  • να εγκαταλείψει το ρόλο του «λαγού» στην εφαρμογή του πιο αποκρουστικού αντιεκπαιδευτικού μέτρου του Υπ. Παιδείας που διαλύει κάθε έννοια εκπαιδευτικής διαδικασίας
  • να αποσύρει το έγγραφό της
  • να ενημερώσει τους γονείς για τη διαδικασία της κατ΄ οίκον διδασκαλίας και να εξασφαλίσει όλους τους δυνατούς τρόπους που αυτή θα παρέχεται στο παιδί με ασφάλεια.

Ο σύλλογος θα παρέμβει άμεσα στα σχολεία και στη Δ/νση σ αυτή την κατεύθυνση.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ