Το έργο, ύψους 1.248.732,26 ευρώ, έχει ως στόχο, αφενός την καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και αφετέρου τη διαμόρφωση συνθηκών θερμικής άνεσης για τα παιδιά και τους δασκάλους τους.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των του Δήμου Χαλανδρίου. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί εδώ και δεκαετίες και εμφανίζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση.

Θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης, αντικατάστασης των κουφωμάτων (παραθύρων και εξώθυρες) και των φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED. Συγκεκριμένα προβλέπονται μονώσεις 4.733 τμ, τοποθέτηση κουφωμάτων 2.200 τμ και 1.634 τεμαχίων φωτιστικών LED.

Στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας εντάσσονται τα σχολεία 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, 10ο Νηπιαγωγείο, 4ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Λύκειο, 5ο Νηπιαγωγείο, 5ο Δημοτικό Σχολείο, 12ο Δημοτικό Σχολείο, 15ο Νηπιαγωγείο.

Το έργο χρηματοδοτείται με 750.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής και από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλανδρίου. Για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Αττικής, ο Δήμος Χαλανδρίου ολοκλήρωσε από το 2019 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, το ΣΔΑΕΚ του προτείνει μία σειρά από ενέργειες, που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, προτείνοντας ενεργειακή αναβάθμιση σε επιλεγμένα κτίρια έως το 2022 και παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο σύνολο των δημοτικών κτιρίων έως το 2030.