Σπουδάστες ΔΙΕΚ: «Να παρθούν μέτρα για να λειτουργήσουν όλα με ασφάλεια»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/10/2020 - 14:00 | Author: Ανθή Ιωαννίδου
Τελευταία τροποποίηση στις 20/10/2020 - 14:02

Ανακοίνωση έβγαλε ο σύλλογος σπουδαστών Δ.ΙΕΚ Αττικής, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πρώτες μέρες λειτουργίας των Δ.ΙΕΚ και ο Σύλλογος πραγματοποίησε περιοδείες σε πολλά Δ.ΙΕΚ για να καλωσορίσει τους σπουδαστές και να συνομιλήσει μαζί τους! Όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι …

Η κατάσταση είναι εκρηκτική!

1) Τα Δ.ΙΕΚ άνοιξαν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας ….αφού με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου θα ξεκινούσαμε μάθημα 5 Οκτώβρη !!!!

2) Είναι απαράδεκτο πως οδεύουμε προς το τέλος Οκτώβρη και υπάρχουν Δ.ΙΕΚ που δεν έχουν ανοίξει καν, όπως είναι τα Δ.ΙΕΚ Ηλιούπολης, Γαλατσίου, Μεταξουργείου, Αμπελοκήπων κλπ. Κάποια από αυτά μάλιστα ανακοινώνουν ότι δεν θα ανοίξουν γιατί δεν έχουν προσωπικό καθαριότητας!

3) Ακόμη και στα Δ.ΙΕΚ που ξεκίνησαν τα μαθήματα (χωρίς να έχει βγει ακόμη πρόγραμμα βέβαια!) κι ενώ επιστρέψαμε στα θρανία για να μάθουμε την ειδικότητα που επιλέξαμε και να σπουδάσουμε το αντικείμενο που μας αρέσει, η πραγματικότητα είναι ότι καταγράφηκαν μία σειρά προβλήματα:

Στο Δ.ΙΕΚ του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», στην ειδικότητα «Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» -σε μία ειδικότητα δηλαδή που είναι πολύ απαραίτητη για την περίοδο που διανύουμε- βρέθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και το Δ.ΙΕΚ έκλεισε χωρίς καμία ενημέρωση στους σπουδαστές για το τι θα γίνει με το εξάμηνο και χωρίς να πραγματοποιηθούν τεστ στους σπουδαστές!

Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Τα Δ.ΙΕΚ φιλοξενούνται σε σχολεία που το πρωί υποδέχονται μαθητές και πολλά δεν έχουν καν προσωπικό καθαριότητας, όπως το Δ.ΙΕΚ Ν. Σμύρνης, ενώ είναι άκρως απαραίτητη η συνεχής απολύμανση των αιθουσών, ειδικά σε καιρό πανδημίας! Ενώ, σε άλλα Δ.ΙΕΚ υπάρχει κατά βάση ένας εργαζόμενος καθαριότητας, ίσως και δύο, που σίγουρα δεν είναι αρκετό για τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, με αποτέλεσμα να μην απολυμαίνεται τίποτα σωστά. Στο Δ.ΙΕΚ Κορυδαλλού και Κερατσινίου, δεν υπάρχουν καν αντισηπτικά στις αίθουσες!

Στο Δ.ΙΕΚ Νίκαιας, στη ΣΚΥΠ και σε πολλά άλλα, υπάρχουν ειδικότητες που κάνουν μαθήματα σε πολύ μικρές αίθουσες έως και 30 σπουδαστές, με σοβαρό κίνδυνο της υγείας των σπουδαστών και των οικογενειών τους!

Σε πολλά Δ.ΙΕΚ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κενά εκπαιδευτών καλύπτονται με συνταξιούχους!

Ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε εργαστήρια και υποδομές! Για παράδειγμα, στο Δ.ΙΕΚ Δάφνης, σε ειδικότητα που χρησιμοποιούν υπολογιστές, τους είπαν ότι δεν έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές του πρωινού σχολείου, επομένως το εργαστήριο θα γίνει θεωρητικά! Ενώ στο Δ.ΙΕΚ Κορυδαλλού, σε αντίστοιχη ειδικότητα, λόγω του μικρού όγκου υπολογιστών (γιατί είναι απαρχαιωμένοι και πολλοί χαλασμένοι), κάνουν μαθήματα 2 σπουδαστές σε έναν υπολογιστή, δίπλα-δίπλα.

Τέλος, σημαντικό για τους σπουδαστές είναι ότι δεν έχει δοθεί ΠΑΣΟ σε όσους το δικαιούνται, ενώ πολλοί σπουδαστές μετακινούνται από μακρινές περιοχές με τα ΜΜΜ για να πάνε στο Δ.ΙΕΚ τους και μάλιστα σαν τις «σαρδέλες»!!

Να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους!

Πρόκληση για τους σπουδαστές αποτελεί η αθώωση της πολιτικής της κυβέρνησης από διευθυντές των Δ.ΙΕΚ, που μας λένε να «προσαρμοστούμε» στις συνθήκες, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και ότι η επικινδυνότητα της πανδημίας δεν «σηκώνει» διεκδίκηση!

Εμείς τους απαντάμε ότι υπάρχει «ένοχος» και είναι η κυβέρνηση, το υπουργείο, που δεν έχουν πάρει μέτρα, ενώ είχαν όλο το χρόνο μέχρι και να χτίσουν κτήρια για να στεγαστούν τα Δ.ΙΕΚ, να ανακαινιστούν εργαστήρια, να προσληφθούν καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας κ.λπ. για να σπουδάσουμε με ασφάλεια και σωστά στον 21ο αιώνα, αλλά όλα αυτά είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας!!!

Γιατί οι δικές μας ανάγκες για αυτούς είναι «κόστος»! Όπως «κόστος» είναι η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, «κόστος» να ανοίξουν τα σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας που εδώ και βδομάδες διεκδικούν οι μαθητές! Την ίδια ώρα με απόλυτη σαφήνεια ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στις «ανάγκες» μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντάς τους πακέτα πολλών εκατομμυρίων, έκανε λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για χατίρι των μεγαλοεπιχειρηματιών του Τουρισμού!

Καλούμε τους σπουδαστές μέσα από το Σύλλογο Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ Αττικής να διεκδικήσουμε να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας!

Να ανοίξουν τώρα όλα τα Δ.ΙΕΚ, να μη χαθεί άλλος χρόνος από το εξάμηνο!

Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα Δ.ΙΕΚ. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι ώστε να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτών, διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού για να λειτουργήσουν οι σχολές με ασφάλεια για όλους τους σπουδαστές.

Να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, συχνές απολυμάνσεις).

Να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών ανά τάξη σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων.

Επισκευή - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, σχεδιασμός για αξιοποίηση χώρων των Δήμων και της Περιφέρειας ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις σε αίθουσες και εργαστήρια.

Προσωπικό εξοπλισμό και αναλώσιμα για τον κάθε σπουδαστή, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη παρακολούθηση των μαθημάτων μας.

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο διαδίκτυο, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους σπουδαστές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό.

Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και πρακτικής των σπουδαστών με ευθύνη του κράτους, της εργοδοσίας και των διευθύνσεων των Δ.ΙΕΚ.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, είτε σε χώρο πρακτικής είτε σε τμήμα, να γίνουν δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας στους σπουδαστές και σε όσους συναναστρέφεται, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών και επιπτώσεις στην πρακτική και στο μάθημα (απουσίες, κλπ.).

Πύκνωση των ΜΜΜ για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Να δοθεί ΤΩΡΑ δωρεάν ΠΑΣΟ σε όλους χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους σπουδαστές.

Καλούμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε Δ.ΙΕΚ και στη σύσταση Επιτροπών Αγώνα, ώστε να συζητήσουμε και οργανωμένα να απαντήσουμε στην οργανωμένη «επίθεσή τους». Να μην τους επιτρέψουμε να «παίζουν» με την υγεία μας και των οικογενειών μας, με τις σπουδές μας!

Καλούμε κάθε σπουδαστή, τμήμα ή Δ.ΙΕΚ να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο, να στείλει επιστολές, ανταποκρίσεις για την κατάσταση στο Δ.ΙΕΚ που σπουδάζει!

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: