Αποτελέσματα των επιτυχόντων για τη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης

Αποτελέσματα των επιτυχόντων για τη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων, που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης, η οποία ανοίγει εκ νέου τις πύλες της.

Πρόκειται για τα οριστικά αποτελέσματα των επιτυχόντων και επιλαχόντων της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού (http://www.mintour.gov.gr) και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, καθώς σύμφωνα με την προϊσταμένη της Σχολής, Περσεφόνη Τρίχα, 1.036 άτομα έκαναν αίτηση για να φοιτήσουν στη σχολή, εκ των οποίων πέτυχαν 40 (28 άτομα προέρχονται από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 12 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου). Στο σύνολο των αιτήσεων, το 16,5% προερχόταν από άνδρες και το 83,5% από γυναίκες.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, η κ.Τρίχα ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης λειτούργησε για πρώτη φορά το 1955. Σαν χθες, 21 Ιανουαρίου το 2011, οι σπουδαστές έδωσαν εξετάσεις στο τελευταίο μάθημα, και μετά η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης έκλεισε και δεν ξαναλειτούργησε μέχρι σήμερα. “Για την ιστορία, οι Σχολές Ξεναγών μπαίνουν ξανά σε λειτουργία από το 2017, με κοινή Απόφαση των Υπουργών Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού. Πρώτη ανοίγει το 2017 η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και τώρα θα ανοίξει της Θεσσαλονίκης” επισημαίνει. Κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, δόθηκε η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος ξεναγού, μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων, μόνο σε πτυχιούχους των Τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας και άλλων συναφών Πανεπιστημιακών Σχολών.

Στα “σκαριά” ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης για ξεναγούς

Η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Σχολής. “Δίπλωμα ασκήσεως επαγγέλματος μπορούν να πάρουν μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Το δίπλωμα αυτό το χορηγεί το Υπουργείο Τουρισμού. Με απλά λόγια, οι απόφοιτοί μας είναι αυτοί που νομιμοποιούνται να ξεναγούν εντός της Ελλάδας” επισημαίνει η κ.Τρίχα.

Την ίδια ώρα διαφαίνονται νέες προοπτικές για ένταξη των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: “Όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ετοιμάζεται η ενσωμάτωση και η ανωτατικοποίηση των Σχολών Ξεναγών και των ΑΣΤΕ μέσω ενός Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού, εστιάζοντας στην εξειδίκευση για την απόκτηση εφοδίων που απαιτεί η τουριστική αγορά σήμερα, αλλά και στο άμεσο μέλλον. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, παρέχουμε στους φοιτητές τις ευκαιρίες δικτύωσης με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Εξωτερικού, για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Μεταπτυχιακό επίπεδο ή να συμμετάσχουν σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα για τον Τουρισμό” τόνισε η κ.Τρίχα.

Το αρχοντικό των Ξεναγών

«Η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης έχει τη μεγάλη τύχη να στεγάζεται σε ένα κτήριο που είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης. “Το Αρχοντικό των Ξεναγών” όπως το λέμε χαριτολογώντας» υπογραμμίζει η κ.Τρίχα και προσθέτει: “Είμαι σίγουρη πως με τη δική μας συμβολή στη διατήρηση του χαρακτήρα του, θα βοηθήσει τους σπουδαστές – φοιτητές στην καλλιέργεια του πνεύματος της φιλοξενίας, ενώ έχει πολλές δυνατότητες να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο για ολόκληρη τη γειτονιά”.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !