Άνοιγμα σχολείων: Τι φοβούνται οι ειδικοί

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/01/2021 - 15:31 | Author: Newsroom Ipaidia

Προβληματισμός από  ειδικούς και δεύτερες σκέψεις για το στις 11 Ιανουαρίου με την αυξητική τάση στα κρούσματα και τα «απόνερα» από την κινητικότητα την περίοδο των Χριστουγέννων, να θέτουν σε κίνδυνο την άρση του lockdown. Τι προειδοποιούν οι ειδικοί.

Άνοιγμα σχολείων - Οι επιφυλάξεις των ειδικών

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σχετικά με το άνοιγμα σχολείων, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία.

«Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κοροναϊού. Όταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία».

Προσέθεσε με νόημα οτι «άνοιγμα σχολείων, σημαίνει άνοιγμα παραθύρου να μπει ξανά ο κοροναϊός. Κινδυνεύουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα. Οταν ανοίξουμε τα σχολεία θα ανοίξουμε την πόρτα και στους άλλους ιούς. Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει…». «Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι. Να κάνουμε το click at school: Με εκ περιτροπής μαθήματα, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη. Δεν έχουμε αίθουσες».
«Μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κοροναϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό. Οι παιδίατροι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Εχουμε μέτρο σύγκρισης για το τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί μπαίνουμε μέσα στις οικογένειες.», είπε στο OPEN.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και με την άποψη να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 25 Ιανουαρίου έχει τοποθετηθεί και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Τα μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας έχουν προβλεφθεί τα εξής μέτρα:

Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο.
Χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν. Διαφορετικά διαλείμματα.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε από την πλευρά του στο MEGA οτι «για τα rapid tests υπάρχει ένας σχεδιασμός θα γίνουν διάφορες προσπάθειες. Το βασικό είναι να μην συνωστίζεται ο κόσμος έξω από τα σχολεία. Θα γίνει προσπάθεια να ανοίγουν τμηματικά τα σχολεία, να έχουν όλες τις πόρτες ανοιχτές. Δε χρειάζεται κουτσομπολιό έξω από το σχολείο μέχρι να βγουν τα παιδιά. Θα ανοίξει όλη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία. Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία και είναι προτεραιότητα. Τα επιχειρησιακά θα τα δει το υπουργείο Παιδείας, τις λεπτομέρειες».

«Τα rapid tests είναι μόνο για τον κοροναϊό. Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά, έχουμε και την κοινή λογική. Ένα παιδάκι που είναι αδιάθετο ή έχει πυρετό δεν το στέλνουμε σχολείο», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Η ήδη υπάρχουσα διχογνωμία μεταξύ λοιμωξιολόγων - που μετά από δύο συνεδριάσεις τοποθετήθηκαν θετικά για την επιστροφή στα θρανία - έδωσε μία πρώτη ιδέα για τις επιφυλάξεις, ενώ δεν πέρασε το οριζόντιο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων, καθώς μόνο των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Είναι σαφές οτι το σενάριο να ξανακλείσουν τα σχολεία αργότερα στο έτος είναι απεφεκτέο, παρόλαυτά όλα τα σενάρια είναι ανοικτά τη στιγμή που η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συνεχίσει να είναι επιβαρυμένη.

Η διασπορά στα σχολεία δεν έχει το προηγούμενο διάστημα ανησυχήσει τους ειδικούς, όμως η νέα μετάλλαξη του από τη Βρετανία που προσφάτως εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, δείχνει να «κολλάει» πιο εύκολα σε νέες ηλικίες.

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα καλυφθούν στα σχολεία τα κενά της Γ Λυκείου  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: