20-01-15 Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος ήταν καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή της Κάτιας Μακρή, …

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/01/2015 - 18:14 | Author: Newsroom Ipaidia

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος ήταν καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή της Κάτιας Μακρή, στο RealFm και μίλησε για τα παρακάτω θέματα:

Για το κλίμα των τελευταίων ημερών όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ:

Φαίνεται ότι υπάρχει μία συσπείρωση και φτάνουμε σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό που επιτρέπει σε μια παράταξη να αποδείξει ότι έχει μέταλλο και δεν είναι από αέρα φτιαγμένη όπως είναι άλλοι και πως μπορεί την επόμενη μέρα να παίξει το ρόλο, αφού παγιώνονται ως φαίνεται οι συσχετισμοί, να παίξει το ρόλο του παράγοντα ασφάλεια.

Όταν ξεκινάγαμε την προεκλογική εκστρατεία δυσπιστούσα απέναντι στην επιμονή μας στον όρο ασφάλεια εμπιστοσύνη σταθερότητα, αποδεικνύεται τώρα που παγιώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί ότι ο κόσμος επιστρέφει σε μας γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο. Δηλαδή με τα συνθήματά μας ευθύνη, αποφασιστικότητα, αποδεικνύεται ότι ευθέως ανταποκρίνονται σε αυτό που ο κόσμος βλέπει σε μας.

Έχουμε λοιπόν μια μικρή συσπείρωση, μη φαντάζεστε τώρα τίποτα μεγαλεία, έχουμε μία μικρή αλλά αξιοπρεπή συσπείρωση η οποία επιτρέπει όπως έδειξε και η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO ότι θα επιτρέπει να φιλοδοξούμε για την τρίτη θέση με πάρα πολλές αξιώσεις και έχουμε κι ένα προβάδισμα για τις τελευταίες μέρες.

Για τις διαρροές ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

Προς το ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτος, οι διαρροές είναι ευκολότερες, εκείνες όμως που μπορούν να επιστρέψουν στο 100% είναι αυτές προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το αντίστοιχο Κίνημα, Κίνηση, του κ. Παπανδρέου. Νομίζω ότι αυτές οι μικρές συσπειρώσεις μπορούν να μας δώσουν την τρίτη θέση και πάντως ένα ποσοστό πάνω από 6% στο οποίο φιλοδοξούμε να φτάσουμε και να είμαστε πια ένα κόμμα αποδεδειγμένα από μέταλλο.

Για τα μειωμένα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ:

Το ζήτημα είναι ότι τώρα πέσαμε σε κρίση, είμαστε στην περιδίνηση της κρίσης ακόμη, υποστήκαμε εμείς τα πάνδεινα και αδίκως από ένα σημείο και μετά.

Και όπως και να το κάνουμε όταν όλοι, σου επιτίθενται, όταν έχεις 20 μέρες προ των εκλογών διάσπαση, όταν σου δημιουργούνται κόμματα στον ίδιο ακριβώς χώρο, το γεγονός ότι κρατάς επιβιώνεις αλλά διεκδικείς και την τρίτη θέση είναι μία απόδειξη ότι είσαι από μέταλλο.

Και μετά τις εκλογές, γιατί έχουμε μία φάση που κλείνει στις 25 και μια που ανοίγει στις 26, εμείς εκτιμάμε ότι η διάψευση του αριστερού λαϊκισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ δώστα όλα, όπως κινείται αυτές τις μέρες και το ΑΣΕΠ θα καταργήσει η υπεύθυνος παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τους νόμους θα καταργήσει και όλα θα τα κάνει και μην πω τι λέει ο λαός για όλα αυτά.

Αυτός ο λαϊκισμός θα διαψευστεί, ο κόσμος τους λέει και σας το υπογραμμίζω αυτό «προσοχή μη μας προδώσετε», αυτό τους λέει ο κόσμος, αυτά που λένε δεν μπορούν να τα κάνουν, ο κόσμος θα το εκλάβει ως προδοσία αυτό… η δική μας εκτίμηση είναι ότι πρέπει να αλλάξουν και την ενότητα…

Για τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Με τον ΣΥΡΙΖΑ; Όχι.. το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει και πάλι αυτό που υποστήριξε το 2012, δηλαδή οικουμενική Κυβέρνηση κι από κει και πέρα τα κόμματα τα οποία θα συμπέσουν, επειδή είμαστε απόλυτα συγκεκριμένοι σε αυτά που πρέπει να κάνει η χώρα και εμείς ειδικότερα που έχουμε πέντε χρόνια ταλαιπωρηθεί από την κρίση.

Εμείς δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε μια πορεία προς το κενό, δε θα χορέψουμε ένα χορό τραγουδώντας κιόλας, δεν το κάνουμε εμείς αυτό και μας βοηθάει και το άρθρο 37 του Συντάγματος όπου διαρρυθμίζει την πορεία προς τη Βουλή μετά τις εκλογές για την ψηφοφορία επί της εμπιστοσύνης.

Μας βοηθάει και το άρθρο 37 του Συντάγματος όπως διαρρυθμίστηκε το 1975 και ότι πει αυτός που θα φιλοδοξήσει, αν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία να πάρει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και να διοριστεί Πρωθυπουργός, θα πρέπει να διευκρινίσει τι θα κάνει, για να του πούμε αν θα δώσει ανοχή, εμπιστοσύνη ή οτιδήποτε άλλο.

Για τη δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι πάμε για κούρεμα χρέους:

Ναι ωραία, το κούρεμα του ελληνικού χρέους προϋποθέτει την εφαρμογή του προγράμματος. Αν το βάλουν με αυτή τη σειρά ή εν πάση περιπτώσει αν μας πουν ότι έχουν περιθώριο να διαρρυθμίσουν το χρέος έτσι από μόνοι τους, έπρεπε να μας πουν και τον τρόπο.

Και διαρρύθμιση του χρέους και κούρεμα, όπως θέλετε πείτε το, σημαίνει επιμήκυνση, σημαίνει περικοπή μείωση περαιτέρω των επιτοκίων, γιατί κάθε χρόνο περίπου μειώνονται αυτά, περίοδο χάριτος αν τα καταφέρεις κι είσαι τόσο πολύ επιδέξιος και κούρεμα και καθαυτού του χρέους, δηλαδή του σώματος του χρέους, στην καλύτερη περίπτωση της αποδοτικότητας αυτής της πολιτικής.

Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση σε αυτό, το θέμα είναι να μας πεις πως θα το κάνεις και το θέμα είναι να μας πεις αν η διεκδίκηση αυτού σε φέρει να χάνεις το βασικό σου στόχο, που είναι η εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να χρηματοδοτηθείς. Μην πας να φιλοδοξήσεις δηλαδή για το μείζον και χάσεις το έλασσον και βουλιάξεις.

Για την κριτική του κ. Παπανδρέου σχετικά με τη συγκυβέρνηση:

Έχω την εμπειρία ενός χρόνου που έμεινα λόγω της διαγραφής μου εκτός ΠΑΣΟΚ εκτός Κυβέρνησης και εκτός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Έχω καταψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ που έχει ψηφίσει ο κ. Παπανδρέου, έχω καταψηφίσει μια σειρά από πράγματα. Αυτό δε με δικαιώνει ως κάτι άλλο στα μάτια των ψηφοφόρων, ούτε έχω καμιά τέτοια αυταπάτη. Αναφέρομαι στον εαυτό μου, όχι στον κ. Παπανδρέου. Μιλώ για μας για το ΠΑΣΟΚ, για τα στελέχη του, ένα εκ των οποίων είμαι κι εγώ.

Θέλω να πω ότι για να πεις κάποια πράγματα στον κόσμο πρέπει να έχεις και τα τεκμήρια τις αποδείξεις για να τα στηρίξεις και πριν δε θέλω να πω τίποτα γι΄ αυτά, να ξέρετε όμως ότι είμαι αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυς πρώτον των εξελίξεων του 2011 του Ιουνίου, όπου στη Βουλή εκείνη την ημέρα θυμάμαι είχα σχέδιο νόμου και δεν μπορώ να σας περιγράψω μια πολιορκημένη Βουλή με καπνογόνα και ένα κενό εξουσίας που είχε δημιουργηθεί.

Επίσης είμαι και αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς και μέσα σε όλες τις εξελίξεις του Νοεμβρίου του 2011.

Δεν είναι η ώρα να ανοίξει αυτή η συζήτηση, ούτε έχουμε κάτι τρομερό να πούμε στον κόσμο, αλλά εμείς έπρεπε τώρα να ήμασταν όλοι μαζί και να υπερασπιζόμαστε το έργο και την πορεία μας και δεν είναι δική μας ευθύνη το ότι δεν είμαστε όλοι μαζί.

Θα τα πούμε μετά τις 26 του μηνός αυτά, δε θέλω να ρίχνω λάδι στη φωτιά, δε θέλω να θίγω προσωπικότητες, είναι ώρα μόνο για αλληλεγγύη της Κεντροαριστεράς, που τελικά διασπάται, αλλά εμείς που είμαστε μετριοπαθείς, όσοι είμαστε μετριοπαθείς, πρέπει να επιμείνουμε σε μια γραμμή ενότητας.

Ξέρω και πρόσωπα και πράγματα και καταστάσεις, ήμουν παρών, δεν είναι ώρα όμως να μιλήσω. Δεν έχω κάτι που κρύβω, αλλά για όλα αυτά τα οποία δήθεν συζητούνται έχω μαρτυρίες να καταθέσω. Δεν είναι ώρα γι΄ αυτά, θα τα πούμε αυτά εν ευθέτω χρόνο, η ιστορία θα τα γράψει.

Μια είναι η αλήθεια: Η χώρα είναι σε ειδικές περιστάσεις και οι ειδικές περιστάσεις φέρνουν ειδικές συμπεριφορές.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Loading...


  • europalso

    ideascentral