Κάποτε πίστευα πως αν διαβάζω θα μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο. Διάβαζα πολύ, πάρα πολύ, βιβλία όλων των ειδών. Από φιλοσοφία μέχρι Αστερίξ και Οβελίξ.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διάβαζα και προσπαθούσα να αποστηθίζω τελείες, κόμματα, λέξεις. Θεωρούσα πως κάτι πετύχαινα αν μεταμορφωνόμουν από άνθρωπο με νόηση σε έναν παπαγάλο ο οποίος αποστήθιζε και απλώς αφηγούταν αυτά που διάβαζε. Σε αυτό το γεγονός βοήθησε και η αντίληψη του σχολείου το οποίο κάνει τα πάντα για να μας αποκόψει από τη διαδικασία της σκέψης και της κριτικής ικανότητας.
Σήμερα, στα 26 μου, θεωρώ πως είμαι πετυχημένη όχι γιατί διαβάζω, αλλά γιατί προβληματίζομαι για όλα αυτά που διαβάζω. Επιτέλους, κατάλαβα πως αυτό που με εξελίσσει ως άνθρωπο είναι να αναρωτιέμαι για τα πάντα, να αμφισβητώ, να κυνηγώ τη γνώση και να προβληματίζομαι για τα πάντα γύρω μου.
Η Εκπαίδευση πρέπει να αλλάξει. Να μην ωθεί τους νέους ανθρώπους στη στείρα αποστήθιση, αλλά στην ουσιαστική εμβάθυνση στη γνώση. Μόνο έτσι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην κοινωνία μας, όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να σκέφτονται και όχι μόνο να αναπαράγουν ένα γραπτό ή ένα βιβλίο.
Ξεκίνα όχι να διαβάζεις, αλλά να προβληματίζεσαι για όλα αυτά που διαβάζεις. Ξεκίνα να προβληματίζεσαι για τα πάντα.