Το κοιλιακό λίπος αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης υψηλής πίεσης

ΥΓΕΙΑ 🕔10/11/2015 - 09:31 | Author: Newsroom Ipaidia

Το υπερβολικό λίπος γύρω από την κοιλιά οδηγεί το άτομο στην εμφάνιση υψηλής πίεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κοιλιακό λίπος σε άνδρες και γυναίκες αποτελεί μέρος του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται επιπρόσθετα από υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση και ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη που οδηγεί στο διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου περισσότερο από τους υπολοίπους.

Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν 2.377 άτομα στην Ταϊβάν για 10 συνεχή έτη, η σχέση της υψηλής πίεσης που εμφάνιζαν με το κοιλιακό λίπος που είχαν. Όταν ξεκίνησε η μελέτη ήταν όλοι άνω των 30 ετών.

Στη διάρκεια των 10 ετών της μελέτης, το 25% των συμμετεχόντων που είχαν μεγαλύτερη παράμετρο κοιλιάς παρουσίασε υψηλή πίεση. Μάλιστα μεγαλύτερο κίνδυνο, είχαν τα άτομα που από την αρχή της έρευνας είχαν μεγάλη περίμετρο κοιλιάς.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η περίμετρος της κοιλιάς θεωρείται αυξημένη όταν είναι ίση ή μεγαλύτερη από 102 εκατοστά στους άνδρες και ίση ή μεγαλύτερη από 89 εκατοστά στις γυναίκες.

Όπως σημείωσαν, η αύξηση του κοιλιακού λίπους επιδρά περισσότερο από τη γενική παχυσαρκία ως παράγοντας πρόκλησης υψηλής πίεσης και της ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη.

Γι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό να προλαμβάνεται η κοιλιακή παχυσαρκία και όχι μόνο η παχυσαρκία γενικότερα.

Loading...
  • ideascentral

    europalso