Διαβάστε αναλυτικά τις ΝΕΕΣ οδηγίες για τις που χρειαζόμαστε σε κάθε περίσταση σύμφωνα με τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ

 

Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να φοράνε «την πιο προστατευτική που μπορούν», εκείνες δηλαδή που εφαρμόζουν καλά και είναι εγκεκριμένες από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας (NIOSH) – όπως οι μάσκες N95 που προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

Τα κέντρα CDC που έχουν δεχθεί επικρίσεις για μεταβαλλόμενες και συγκεχυμένες οδηγίες εν μέσω της πανδημίας, διευκρίνισαν στον ιστότοπό τους «ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μάσκες όπως N95 και KN95». Οι Αμερικανοί θα πρέπει «να φοράνε την πιο προστατευτική που μπορούν, που να τους ταιριάζει καλά και να τη φοράνε με συνέπεια», προσθέτει η οδηγία.

Οι ειδικοί θέλουν να ενθαρρύνουν αντί να πιέζουν τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες υψηλότερης ποιότητας , αλλά τονίζουν επίσης ρητά ότι οι αναπνευστήρες παρέχουν το καλύτερο επίπεδο προστασίας. «Τα προϊόντα από ύφασμα με χαλαρή ύφανση παρέχουν τη μικρότερη προστασία» προειδοποιούν

«Η μάσκα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο δημόσιας υγείας για την πρόληψη εξάπλωσης της COVID-19 και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα», πρόσθεσαν τα CDC.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των N95 και KN95;

Η διαφορά μεταξύ των μασκών N95 και KN95 είναι το πού ειναι η καθεμία πιστοποιημένη, σύμφωνα με το κρατικό τμήμα υγείας της Οκλαχόμα. Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν, πιστοποιούν και ρυθμίζουν τις μάσκες N95 που συνιστούν οι ειδικοί δημόσιας υγείας.

Αντίθετα, οι κατασκευαστές στην Κίνα δοκιμάζουν τις μάσκες KN95, αλλά η κυβέρνηση της χώρας δεν διαθέτει ρυθμιστικό φορέα που να τα επικυρώνει, είπε ο Aaron Collins, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Mercer και μηχανολόγος μηχανικός με υπόβαθρο στην επιστήμη των αερολυμάτων.

Περίπου το 60% των αναπνευστικών συσκευών KN95 NIOSH που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και το 2021 δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις που έπρεπε, σύμφωνα με τα CDC. «Εάν είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα πρότυπα και πιστοποιούνται από τους κατάλληλους φορείς στη χώρα τους, όλες κάνουν βασικά το ίδιο πράγμα» είπε ο Bromage.

Οι KF94 είναι κορεατικές μάσκες που έχουν δοκιμαστεί και ελέγχονται από το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Κορέας, δήλωσε η Kelly Carothers, διευθύντρια κυβερνητικών υποθέσεων και βιωσιμότητας στο Project N95.

Είναι ασφαλής η επαναχρησιμοποίηση της μάσκας N95;

Στο ιατρικό περιβάλλον, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης αλλάζει συχνά μάσκες για να αποφύγει τη διασταυρούμενη μόλυνση του δωματίου ενός ασθενούς με εξοπλισμό που φορέθηκε σε διαφορετικό χώρο με ένα μολυσματικό άτομο, εξηγούν οι ειδικοί. «Όταν παίρνετε ένα ιατρικό προϊόν που είναι μίας χρήσης και μετά το τοποθετείτε στο ευρύ κοινό, δεν ανησυχούμε μήπως μολύνετε διαφορετικά περιβάλλοντα… Είναι πραγματικά για την παροχή προστασίας σε εσάς». Άρα ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά τη μάσκα N95, αναφέρει το CNN.

Ακόμη και όταν φοράτε μία N95 σε ένα πολυσύχναστο εσωτερικό περιβάλλον – όπως ένα μετρό ή ένα παντοπωλείο – το υλικό και η ικανότητα φιλτραρίσματος ενός N95 δεν θα υποβαθμιστούν «εκτός εάν την τρίψετε σωματικά ή της ανοίξετε τρύπες» λέει η Linsey Marr, καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech, προσθέτοντας ότι φοράει τις μάσκες της N95 για μια εβδομάδα.

«Θα πρέπει να βρίσκεστε σε πραγματικά μολυσμένο αέρα… για αρκετές ημέρες πριν χάσει την ικανότητά του να φιλτράρει τα σωματίδια» τονίζει. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας αν θέλετε επαναχρησιμοποιήσετε μια μάσκα N95 με ασφάλεια, καταλήγει. Όταν τη φοράτε, αποφύγετε να αγγίζετε το μπροστινό εξωτερικό μέρος της μάσκας. Αντίθετα, κρατήστε την από τις άκρες ή τους ιμάντες της.

Τέλος εάν μάθετε ότι ήσασταν κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από κορονοϊό ενώ φορούσατε μία μάσκα N95, θα πρέπει να πετάξετε αυτήν τη μάσκα για να μην κινδυνεύσετε να έρθετε σε επαφή με τον ιό. Η εν αγνοία σας έκθεση σε μολυσμένα άτομα ενώ φοράτε ένα N95 είναι πιθανή, επομένως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Εάν η μάσκα γίνει υγρή, εμφανώς βρώμικη, λυγισμένη, τσαλακωμένη ή καταστραφεί με άλλο τρόπο – συμπεριλαμβανομένου του μακιγιάζ – θα πρέπει να την αντικαταστήσετε για να αποφύγετε να φοράτε μια λιγότερο αποτελεσματική μάσκα, καταλήγουν οι ειδικοί.