: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε σχετική ανακοίνωση για την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων κατά του COVID- 19.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστατείας του οργανισμού, Mάρκο Καβαλέρι, δήλωσε ότι υπάρχουν προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών ερευνών που δείχνουν ότι ο συνδυασμός των εμβολιαστικών σκευασμάτων μπορεί να αυξήσει ικανοποιητικά την ανασοαπόκτηση του .

Ωστόσο, ο κύριος Καβαλέρι παραδέχθηκε ότι, προς το παρόν,  δεν είναι αρκετά τα κλινικά δεδομένα ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και γι’ αυτό τον λόγο δεν κάνει επίσημη σύσταση.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο επικεφαλής της Στρατηγικής εμβολιασμού και στα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson& Johnson. Όπως ενημέρωσε ο κύριος Καβαλέρι, και τα δύο σκευάσματα έχουν την έγκριση του ΕΜΑ κι εναπόκειται στα κράτη πώς θα τα χρησιμοποιήσουνστα προγράμματά τους.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου μίλησε και ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Νοέλ Γουατιόν που ενημέρωσε ότι ο ΕΜΑ έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου για την COVID19, της Moderna, στους νέους ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών και τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο. Το εμβόλιο της εμβόλιο έχει ήδη, από τον περασμένο Ιανουάριο λάβει έγκριση για τις ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ έκανε λόγο και για το θέμα των παραλλαγών του ιού.

«Προς το παρόν φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από όλα τα στελέχη τα οποία κυριαρχούν στην ΕΕ, αλλά χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην διαδικασία της κυλιόμενης αξιολόγησης βρίσκονται τέσσερα ακόμα εμβόλια: τα Curevac, Novavax, Sinovac και Sputnik, αλλά για την ώρα δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έγκριση.