Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η διατροφή που το προλαμβάνει

ΥΓΕΙΑ 🕔11/09/2016 - 09:23 | Author: Newsroom Ipaidia

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του ανθρώπου και σύμφωνα με έρευνα, οι καλές πρωτεΐνες μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ναντζίνγκ, στην Κίνα, αξιολόγησαν επτά έρευνες για τη σχέση πρωτεϊνών και εγκεφαλικού επεισοδίου, οι οποίες αφορούσαν 255.000 άτομα από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, και τη Σουηδία, για μια περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, όσοι περιλάμβαναν πολλές πρωτεΐνες στη διατροφική τους καθημερινότητα, τρώγοντας κυρίως ψάρια και όχι κόκκινο κρέας, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που δεν περιλάμβαναν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνώνστο διαιτολόγιο τους.

bigstock Protein Diet Raw Products On 136012922

Μάλιστα, η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη, όταν οι επιπλέον πρωτεΐνες είναι ζωικής προέλευσης, συγκριτικά με τη μείωση που επιτυγχάνεται με τις φυτικές πρωτεΐνες. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ζωικές πρωτεΐνες δεν πρέπει να ταυτίζονται πάντα με κρέας, αφού η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεται να καταναλώνει κανείς καθημερινά για να έχει μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθορίστηκε στα περίπου 20 γραμμάρια. Για κάθε 20 πρόσθετα γραμμάρια πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς ημερησίως, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 26%.

Η μείωση του κινδύνου εξακολουθούσε να ισχύει ακόμη και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες όπως, η υπερχοληστερολαιμία, ή το κάπνισμα.

Οι πρωτεΐνες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει την προστατευτική δράση τους στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή κειμένου:

onmed

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: